Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je potrošače o povlačenju i opozivu MITMAR Pilećeg filea od prsa, bez kosti i kože ‘A klase’, brzo smrznuti proizvod u pakiranju od jednog kilograma, poljskog proizvođača, zbog nalaza bakterije S.enteritidis u uzorku pretraženog proizvoda, izvijestili su na stranici Hrvatske agencije za hranu (HAH).

Proizvod nije sukladan Uredbi 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Naime, ‘salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijama iz grupe Salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla – jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini. Uredbom (EZ) 2073/2005 u svježem mesu peradi nije dozvoljena prisutnost S. Enteritidis’, obavijestili su iz HAH-a.

Kako bi se zaštitilo zdravlje potrošača, prilikom rukovanja s hranom, osobito životinjskog porijekla, potrebno je pridržavati se dobre higijenske prakse. Prije konzumacije hranu, osobito pileće meso, potrebno je dobro termički obraditi primjenom temperature od najmanje 70°C u vremenu od jedne minute u svim dijelovima mesa.

Proizvod je na tržište stavila tvrtka Stanić d.o.o., a zemlja porijekla proizvoda je Poljska. Rok uporabe je 13. travnja 2019. godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.