" "
Više

    " "

    Smršavite 5 kilograma u deset dana

     
    Upravo ste pozvani na svečani domjenak, večeru, svadbu ili neku drugu svečanu prigodu, a vi trebate stati u skupu haljinu koju ste kupili prošle godine, no jednostavno, prokleti zatvarač nikako ne ide gore. Ukoliko kupnja nove haljine, ne dolazi u obzir, vrijeme je da poduzmete nešto što će vas ekspresno vratiti u konfekcijski broj manje koji ste imali kada ste kupovali skupu odjeću.

    Dakle, cilj je u 10 dana izgubiti pet kilograma, što je zdravije moguće.
    Mnogo ljudi će vam davati brojne savjete iz vlastitog iskustva, no većina tih dijeta je vrlo nezdrava, te osim što ćete gladovati, osjećat ćete se nesretno, a zbog gubitka vrlo važnih tekućina iz organizma, lice će vam se objesiti, a koža će vam izgledati bezlično. Moguće da ćete osjećati glavobolju, vrtoglavicu, opću slabost i neke druge vrlo neugodne i štetne nuspojave tih dijeta. No, ova dijeta nešto je drugačije koncipirana, te biste ju trebali proći bez poteškoća koje smo upravo nabrojali.

    Kako napraviti plan za dijetu

    Dakle, dijeta traje 10 dana, niti dana više. Ono što je najbolje, sami ćete napraviti plan obroka i prilagoditi ga svojim željama, preferencijama i potrebama.
    Najvažnije je da vježbate, jer bez vježbe, nema rezultata.

    Jedite što raznolikije svježe voće, jer svako od tog voća sadrži određene sastojke koji su potrebni vašem organizmu za normalno funkcioniranje. Isto vrijedi i za povrće, naravno kuhano ili spravljeno na jednostavan i zdrav način. Naime, neke vrste povrća su dobri antioksidansi, druge su dobre zbog vlakana koja pomažu probavi, treće zbog vitamina i minerala. Neko će vam povrće  tako pomoći u gubitku kilograma, neke da vam koža ne izgubi boju i tonus, odnosno čak će vam pomoći vratiti izgubljeni sjaj.
    Dakle, jedite povrće kao što su mrkva, zelena salata, rajčice, jedite što šarenije povrće i što raznolikije. Skuhajte lagane juhe od povrća.
    Što se tiče voća, jedite ga mnogo, a za ovu dijetu najbolje voće su papaja, jabuke, naranče, jagode, grejp i maline. Te vrste voća ne samo da će vam pomoći u sagorijevanju masnoća, nego ćete od njih dobiti neophodne nutrijente. Također, umjesto voća i povrća možete pojesti jogurt sa prirodnim müslijem bez bilo kakvih dodataka. Na 10 dana zaboravite kruh, meso, sir, tjesteninu i sličnu hranu.


    Broj obroka

    Samo zato jer će vam voće i povrće pomoći u gubitku kilograma, ne znači da ga smijete jeste svakih sat vremena u neograničenim količinama. Na dan morate imati četiri glavna obroka – doručak, ručak, užina i večera.
    Za svakih obrok pojedite šalicu (od 2 dcl) svježeg povrća i isto tako jednu šalicu voća.
    Kao što smo i prije naglasili, možete jesti lagane juhe od povrća ili juhu od rajčice, ali nemojte prekoračiti količinu. Također, umjesto juhe, možete pojesti ukusnu miješanu salatu od povrća. Začinite ju vrlo lagano i jednostavno, primjerice s limunom. Nikako nemojte koristiti dresinge za salatu, jer oni isto debljaju.
    Neka vam porcije voća i povrća budu ujednačene. Znači, za svaki obrok morate unijeti po prilici jednaku količinu voća i povrća u organizam.Vježbanje…Da, trebate vježbati! Sama dijeta vam ne može pomoći u gubitku kilograma, jer ćete se jedino vježbom riješiti suvišne masnoće. To ne znači, da ako ne pohađate fitness, da se odmah učlanite. Možete vježbati kod kuće, besplatno!
    Važno je da se dobro oznojite kardio vježbama kao što je primjerice vožnja biciklom, brzo hodanje ili trčanje. Ukoliko je ikako moguće vježbajte svaki dan po sat vremena, ili barem svaki drugi dan. Ukoliko niste niti malo u formi, neka vježbe budu jednostavne. Nastavite s vježbanjem i nakon isteka 10 dana.


    Plan jela

    Evo jednog primjera plana obroka na desetodnevnoj dijeti, piše portal zena.rtl.hr

    Doručak:

    1 šalica isjeckanog voća
    1 šalica soka od rajčice
    ili jedna šalica običnog jogurta

    Ručak:

    1 šalica juhe od povrća ili zdjela puna zelene salate i rajčice začinjene limunom ili light dresingom za salate
    1 šalica isjeckanog voća

    Užina

    Jedna šalica nasjeckanog voća

    Večera

    Svježe spravljena salata od povrća – primjerice krastavaca, mrkve, kupusa, brokule, rajčice, zelene salate
    1 šalica juhe od zelja
    1 šalica voća

    Pokušajte piti čim više tekućine i čim manje kave, slatkih sokova i drugih pića. Također, jedite večeru čim ranije i jedite obroke u isto vrijeme svaki dan. Ukoliko ogladnite između obroka, nemojte patiti, popijte šalicu soka od rajčice ili pojedite nešto voća.
    Izbjegavajte šećer što je više moguće, no ukoliko osjetite pomanjkanje šećera u krvi (stavite u usta kockicu šećera ili malo čokolade, te popijte čašu vode ili čaja).
    Spravljajte svježe obroke prije svakog jela, od svježeg voća i povrća. Nemojte jesti konzervirane juhe, voće i povrće, jer sadrže mnogo šećera i soli.
    Kao što smo već i napomenuli, ovo nije jedna od „brzinskih“ dijeta, od kojih se kasnije razbolite. Naprotiv, od ove dijete ne biste smjeli osjećati nikakve nuspojave.
    No, kako je svaki metabolizam drugačiji, ukoliko osjetite bilo kakvu mučninu, vrtoglavicu, slabost, prestanite s dijetom ili povećajte porcije za trećinu. Ukoliko vam niti to ne pomogne, prestanite s dijetom.
    No, vjerujemo, ako ćete se držati uputa, da nećete imati nikakvih problema.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...