Glavobolja, mučnina, proljev, povraćanje i bolovi u trbuhu uz umjereno povišenu temperaturu, simptomi su zaraženosti salmonelom. Ta bakterijska crijevna bolest manifestira se osam do 48 sati nakon unosa bakterije u organizam, a s obzirom da su takve bolesti najčešće u ljetnim mjesecima,Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) upozorio je na uzroke infekcije, simptome i načine liječenja bolesti.
Samoneloza i kampilobakterioza najčepće su bakterijske crijevne infekcije ljudi u razvijenom svijetu. Što se bakterije salmonele tiče, rasprostranjene su u tlu, vodi, probavnom sustavu domaćih i divljih životinja, gmazova, ptica i insekata. S obzirom da su termorezistentne, primjerice, uništavaju se nakon svega 15 minuta korištenja mikrovalne pećnice.
Najčešći način infekcije salmonelom su voda onečišćena fekalijama, školjke zbog kontaminirane vode, mlijeko i mliječni proizvodi zbog neadekvatne pasterizacije ili nestručnog rukovanja, jaja, meso i mesni proizvodi te kućni ljubimci.
– Za razvoj bolesti kod zdravih ljudi potreban je unos velikog broja bakterija kroz usta. Ljetne temperature pružaju pogodan medij za razmnožavanje bakterija, i to prvenstveno u nedovoljno termički obrađenim mliječnim proizvodima, kolačima, sladoledima i tako dalje – napominju iz HZJZ-a.
Liječenje salmoneloza je simptomatsko u vidu nadoknade izgubljene tekućine i elektrolita. Antibiotska terapija se kod infekcija salmonelama ne preporučuje jer može produžiti bolest i uzrokovati kronično stanje, dodaju.
Stoga kao osnovne mjere za sprječavanje crijevnih infekcija HZJZ navodi redovito i temeljito pranje ruku toplom vodom i tekućim sapunom, termička obrada hrane, temeljito pranje voća i povrća, izbjegavanje držanja hrane na sobnoj temperaturi i njezinog podgrijavanja, izbjegavanje konzumiranja nepasteriziranog mlijeka kao i higijenski sumnjive površinske vode.
(FOTO: Ilustracija)