Njezina baka radila je najbolju šalšu od pomidora, a majka još uvijek sprema savršene njoke i pašticadu. Hrana i kuhanje je, stoga, Nini Mrvici, 34-godišnjoj Šibenčanki, odmalena nešto što zbližava obitelj, ali i obilježava dane radosti i žalosti. Nakon rođenja drugog djeteta i stanke u profesionalnoj karijeri, odlučila je postati – food blogerica. Tako već više od mjesec dana svaki slobodan trenutak koristi za kuhanje i pisanje bloga ‘Bake me’, a u kratkom vremenu uspjela je privući brojne zaljubljenike u hranu pa čak i poznate food blogere.

– Do rođenja drugog djeteta radila sam kao regionalni voditelj prodaje za poznati lanac drogerija. Bio je to jako kreativan, zanimljiv i dinamičan posao koji je iziskivao jako puno vremena, a kad sam ostala trudna s drugim djetetom, odlučili smo da napravim pauzu od poslovne karijere – priča nam Nina u kratkim crtama svoj život.

Ostankom kod kuće s djecom imala je puno više vremena baviti se stvarima u kojima uživa i tako je krenula priča s kuhanjem.

– Sve sam više spremala, istraživala o hrani. Kako su u našoj obitelji postojali recepti koji su se prenosili s koljena na koljeno, odlučila sam ih prikupiti i arhivirati na jednom mjestu. I onda sam došla spontano na ideju da otvorim ‘online kuharicu’, fotografiram hranu i tu je počela priča o blogu – objašnjava kreativna Šibenčanka.

36029909_1724833657602295_6107463801517375488_n

Prvi recept, koji je objavila na ‘Bake me’ blogu, bila je torta s kremom od mascarponea i bijele čokolade, a potom je uslijedio i recept za kruh koji se ne mijesi.

– Počelo mi se događati to da bih legla s mišlju o tome što ću kuhati sutra. S druge strane, postoji niz izvrsnih trikova u kuhinji koji uvelike olakšavaju pripremu pojedinog jela. Moje prijateljice često traže savjete kako nešto napraviti pa sam počela pitati samu sebe zašto ne bih te trikove podijelila s drugima, i tako sam uvela i podrubriku ‘tips and tricks’ – iskrena je Nina.

O hrani priča s glasom punim ljubavi i poleta. Mediteranska joj je kuhinja, kaže, temelj za sve, no obožava i azijske umake i francusko slastičarstvo. Ipak, svaku kuhinju svijeta pokušava prilagoditi mediteranskom stilu prehrane.

– Nikad nisam mislila da će mi kuhanje i dijeljenje recepata s drugima predstavljati toliko zadovoljstvo. Caka je u tome što uvijek želim znati više, tako da počnem od povijesti pojedinog jela i istražujem odakle je neka namirnica potekla. Na blogu u kratkim crtama i čitateljima nastojim približiti to, što me posebice raduje – govori nam Nina.

Izvrsne reakcije i kritike nije očekivala u tako kratko vrijeme, priznaje. Što će se događati dalje i hoće li ići korak dalje, ne zna. Trenutačno joj je najvažnije da uživa u svom hobiju koji je iznimno veseli jer ga radi kad stigne.

– Uz dvoje male djece, ne želim obavezu da nešto moram. Tada to gubi smisao želje i opuštanja. Nisam profesionalni kuhar, ono što radim i pišem potječe iz vlastitog iskustva – samouvjereno će samouka kuharica.

Na pitanje koje joj je najdraže jelo, Nina se nasmijala.

– Teško mi je odgovoriti na to pitanje. Šalša od pomidora je nešto što bih jela uvijek i zauvijek, a tu je i bezvremenska Pavlova torta – veli šibenska food blogerica.

Za razliku od drugih food blogera, Nina na svom piše razne recepte, od slastičarskih do pripreme zdravih verzija hrane, a inspiraciju crpi iz svih krajeva svijeta, jer za nju je savršena večer čitanje svjetskih kuharica dok se djeca oko nje igraju.

– Slastičarstvo doživljavam dosta ozbiljnije, tu je važno pridržavanje mjera. Primjerice, za pripremu meringe zna se točno koliko šećera ide na koliko bjelanjaka, dok se kod pripreme umaka čovjek može igrati sa začinima. Azijska kuhinja je dosta pikantnija i ja je volim prilagoditi mediteranskom nepcu. U kratkim crtama, nastojim od raznih kultura uzeti ono što mi je osobno najukusnije i najdraže, i to želim prenijeti drugima – ističe Nina.

Mini pub style burgeri/Nina Mrvica
Mini pub style burgeri/Nina Mrvica

Pripreme jela unaprijed kod nje nema. Onog trena kad joj dođe inspiracija, baca se na posao. Naravno, ako joj djeca to dopuste, a svako jelo objavljeno na blogu, pripremila je tog dana.

Uskoro se nada kako će oživjeti i posebnu rubriku ‘tips and tricks’ u kojoj će čitateljima u kratkim crtama objasniti malo poznate, ali dobrodošle trikove u kuhinji. A da zaista vodi računa o svakom detalju, svjedoči i činjenica kako je prije objave prvog recepta na blogu skoknula do Žirja, rodnog otoka njezina supruga, kako bi pronašla stare daske koje će koristiti kao idealnu kulisu za lijepe fotografije. Bez Photoshopa…

About Ana-Marija Crnica

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.