Joël Robuchon, šef vizionar s najviše zvjezdica na svijetu, umro je u ponedjeljak, u dobi od 73 godine. ‘Od Pariza do Šangaja, svojim kulinarskim umijećem koje je podigao na razinu umjetnosti slavio je francusku gastronomiju i nadahnjivao mlađu generaciju chefova’, napisao je na Twitteru glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux, piše francuski list Le Figaro, a prenosi RTL.
Sin zidara iz Poitiersa, rođen 1945., Joël Robuchon postao je perfekcionist koji je umio usavršiti i sasvim obična jela poput pirea od krumpira koji će postati njegov zaštitni znak.
Godine 2003., stvorio je novi koncept “Radionicu Joel Robuchon” s time da je istodobno otvorio jednu u Tokiju, a drugu u Parizu.
Ime je izgradio 80-ih i 90-ih kada je gurmanstvo postalo globalno. U Francuskoj su ga smatrali šefom koji se vratio autentičnoj kuhinji nakon razdoblja “nouvelle cuisine”, piše Reuters.
Kao što se zbilo i s drugim slavnim kuharima, njegovo ime postalo je sinonim za biznis i financijsko carstvo te je otvarao restorane diljem svijeta od Las Vegasa do Šangaja, preko Bangkoka, Macaoa do Tokija i New Yorka.
FOTO: Facebook