" "
Više

    " "

    INTERVJU Hrvoje Zekanović: ‘HDZ danas ne predstavlja onaj HDZ koji je moj otac stvarao’

     

    Jedna od zvijezda nacionalne političke desnice, neki će reći i pomalo radikalan u svojim stavovima, dolazi iz Šibenika. Riječ je, naravno, o saborskom zastupniku Hrasta Hrvoju Zekanoviću koji je prilično glasno zastupa svoje ideje i dobiva popriličan medijski prostor. Razgovor s njime vodio je naš novinar Goran Pauk, a za fotografije je zaslužna novinarka Ana-Marija Crnica.

    Nedavno ste se osvrnuli na gostovanje Budimira Lončara na Changeru ustvrdivši kako je on čovjek koji je ’91. godine bio protiv promjena, a sudjeluje na festivalu koji ‘slavi’ promjene. Uostalom, tako se i zove. Što je vama sporno?

    Ako bilo tko malo progugla Budimira Lončara, ubrzo će shvatiti da se radi o čovjeku koji je iznimno kompromitiran svojim političkim djelovanjem, naravno, prije 1991. i demokratskih promjena. Riječ je o čovjeku koji je bio zadužen za nadziranje hrvatske emigracije u inozemstvu. A mi Šibenčani posebno moramo imati na umu da je svega nekoliko dana nakon što smo se obranili u Rujanskom ratu, taj isti Budimir Lončar zaslužan za embargo oružja našoj domovini Hrvatskoj. Dovođenje takvog čovjeka i plaćanje javnim novcem za mene je neprihvatljivo.

    Ovo je vrlo jasna i nedvosmislena kritika HDZ-ove vlasti  i politike u Šibeniku. Nije vam to prvi put. Mislite li da rade dobar posao?

    Bio sam i ostat ću kritičar svih loših politika. HDZ, prvenstveno u Šibeniku, ne predstavlja onaj HDZ koji je moj otac stvarao. Ako pogledamo gospodarsku, demografsku i socijalnu situaciju u Šibeniku, nitko ne može reći da zadnjih šest godina vlast u Šibeniku radi dobar posao.

    Dajte mi malo konkretnije to pojasnite…

    Tek nekoliko županija u Hrvatskoj ima BDP niži od Šibensko-kninske županije. Grad Šibenik je od svih velikih gradova na Jadranskoj obali zadnji po svim kriterijima, gospodarskim i socijalnim, a naravno i demografskim. Gradonačelnik grada koji godišnje gubi oko 700 stanovnika nema se čime pohvaliti. Nemam baš prostora nabrajati sve ono što je šibenska vlast propustila napraviti, ali nabrojat ću nekoliko stvari. Nakon šest godina vlasti nije se našla nijedna lipa za besplatne udžbenike što je omogućila većina velikih hrvatskih gradova svojim školarcima. Nadalje, projekt tvrđave sv. Ivana je pred katastrofom nakon što je udruga Juraj Dalmatinac godinama mukotrpno pripremala projekt, famozni Burićev EU tim je u dvije i pol godine uspio napraviti jedno veliko ništa. Projekt palače Galbiani je pred završetkom, a tvrđava se ne miče s mrtve točke. Neshvatljivo je da već više od godinu dana u skladištu Čistoće, odnosno Zelenog grada, stoji nov novcijati autobus kupljen za potrebe ovog projekta. Garancija teče, registracija se plaća, a projekt stoji.

    Čujemo, kritični ste prema HDZ-u, a u njihovim redovima se može čuti da su vam sve dali. Počevši od zaposlenja, pa mjesta na listi za sabor prvi put, potom prolaznog mjesta drugi put. Grizete li ruku koja vas hrani…

    Upravo ti, koji to govore, su sve u životu dobili zahvaljujući stranačkoj podobnosti, a ja nisam. Prvo, moj otac Ivan Zekanović je jedan od utemeljitelja HDZ-a u mom gradu Šibeniku. Datuma 22. travnja 1990. godine nakon prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj, upravo zbog HDZ-a je bio pokušan atentat na moju obitelj. Naime, moj stan na Šubićevcu, u kojem smo spavali u to vrijeme roditelji i ja, bio je zapaljen. Da, kritičan sam i bit ću kritičar jer se HDZ s politikom koju danas provodi odmaknuo od onoga što su domoljubi poput mog oca sanjali i stvarali devedesetih.

    hrvoje zekanovic

    Dobro, grizete li, kako kažu, ruku koja vas hrani?

    Mene HDZ nikad nije hranio niti sam ikad bio član HDZ-a. Bio sam i jesam član samo jedne stranke, a to je Hrast. Na listu za Sabor sam došao ne zbog toga što se HDZ osjećao dužan prema meni, nego zbog toga što je njihova izborna matematika govorila da drugačije izbore dobiti neće.

    Kružila je priča i da ste htjeli dogradonačelničko mjesto prije lokalnih izbora, a nakon lokalnih izbora mjesto šefa Gradskog vijeća. No i da su u HDZ-u prijetili odustajanjem od kandidature ako ga dobijete.  Naposljetku se to, kako vidimo, nije dogodilo.

    U politici se ponekad surađuje, ponekad se ‘ratuje’. U politici su legitimne koalicije, naravno po striktno definiranim načelima. Ja sam htio biti gradonačelnik pa sam se i kandidirao za to mjesto, a s HDZ-om u predizborno vrijeme nisam imao niti jedan suvisli formalni politički sastanak.

    Letimičnim pogledom na vašu Facebook stranicu može se vidjeti da je dosta objava usmjereno prema Srbiji. Jesu li Srbi i Srbijanci naš najveći problem?

    Na sreću, nisu. Međutim, nakon skandaloznih izjava gospodina Vučića i Pupovca, kojima se vrijeđa naša domovina i osporava naš suverenitet, smatram da su svi političari trebali reagirati na njihove postupke.

    hrvoje zekanovic

    Što mislite o Miloradu Pupovcu, čovjeku kojega zovu i etno biznismenom zbog toga što ‘dobro’ financijski iskorištava svoju nacionalnost?

    Izborni zakon je omogućio da neki građani Hrvatske poput Milorada Pupovca imaju svoj mandat zajamčen zauvijek, a u situaciji kada nijedna stranka ne može osigurati sigurnu većinu, njegov glas postaje presudan. Tu leži problem. S druge strane, taj isti Milorad Pupovac nikada nije jasno rekao što se to događalo od ’91. do ’95. godine u Hrvatskoj. Slušajući njega stječe se krivi dojam dojam o Domovinskom ratu. Zaboravlja se tko je bio žrtva, a tko agresor.

    Što mislite o osobama koje svoju nacionalnost koriste u izrazito političke svrhe? Pitam vas to jer se vaša agenda, posebice na nacionalnoj razini, oslanja isključivo na nacionalne, da ne kažem nacionalističke, teme…

    Narod koji ne zna odakle je, kamo ide, koji zaboravlja svoju baštinu i tradiciju, on nema budućnosti. Danas nam se nažalost serviraju isključivo teme koje su hedonističko-konzumerističke naravi, a teme identiteta i vrijednosti dolaze u drugi plan. Smatram da to nije u redu. Osobno se bavim raznim temama i u svom radu u Saboru gdje sam, ako se ne varam, najaktivniji šibenski zastupnik ikada. Raspravljao sam i davao amandmane na stotine različitih zakona. Evo primjera. Borba za besplatne školske udžbenike u mom gradu nije tema koja se tiče svjetonazora, ali očito nekima smeta što se ne sramim istaknuti da sam Hrvat i da se zalažem za kršćanski sustav vrijednosti.

    Pripadate li vi konzervativnoj opciji koja atakira na ljudska prava, prava nacionalnih manjina i ženska prava? Naime, tako vas je opisao jedan saborski zastupnik, bivši ministar u Vladi Zorana Milanovića…

    Konzervirati znači očuvati, a ako se pod tim podrazumijeva očuvanje naših tradicionalnih vrijednosti koje baštinimo od naših predaka, onda definitivno pripadam takvoj političkoj opciji. Nažalost, danas pod krinkom borbe prava nekih navodno ugroženih skupina nameće nam se skrivena politička agenda. A to su upravo skupine na koje je taj bivši ministar vjerojatno mislio. Najlakše je drugoga optužiti za napad na tuđa prava i zaboraviti da ste bili (Jovanović) član Komunističke partije koja se upravo borila protiv većine prava šire zajednice.

    Vi ste ga prozvali Jugoslavenom. Postoje li Jugoslaveni, odnosno građani zemlje koja ne postoji već 27 godina?

    Naravno da ne postoje, međutim danas se svatko ima pravo izjasniti kako hoće. Jovanović se izjasnio kao Srbin i to je jednom prilikom rekao. Kad sam ga nazvao Jugoslavenom, mislio sam na političku agendu koju zastupa, a ne na njegovu nacionalnost. Naime, kroz svoj politički rad on ne krije da mu je pogled stalno uperen prema istoku na koji gleda s čežnjom.

    Hrvoje zekanović

    Pokušavate s lokalne scene prijeći na nacionalnu. Što je, po vama, najveći problem Hrvatske i društva?

    Zastupnik sam u Hrvatskom saboru pa je normalno da se bavim nacionalnom politikom. Ne mogu pobjeći od toga da je Šibenik moj grad i da tu živim sa svojom obitelji. Teško je uskladiti te dvije vrste politike, ali u političkom smislu neću zaboraviti Šibenik. Naš najveći problem? Upravo to što je sustav vrijednosti duboko nagrižen pa čak i u nekim segmentima društva uopće više i ne postoji, a to se prije svega odražava na demografskom kolapsu hrvatskog društva. Tek kada taj najveći problem budemo sagledavali na ovaj način moći ćemo mu pronaći rješenje.

    Gdje je vaša politička opcija Hrast? S obzirom da ćete vrlo teško samostalno prijeći prag za Sabor, gdje vidite vašu političku budućnost?

    Upravo suprotno, Hrast danas kao nikad prije, prema svim anketama ostvaruje sjajne rezultate tako da kroz trenutačnu koaliciju s ‘konzervativcima’, a i nekim drugim koalicijama koje namjeravamo stvoriti, siguran sam da smo relevantna politička opcija u Hrvatskoj.

     

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO U Skradinu završena treća faza projekta uređenja...

    U Skradinu je završena treća faza projekta uređenja staze i vidikovca utvrde Turina. Ovim projektom omogućit će se lakši pristup do utvrde Turina kao...

    Općina Tribunj prvog dana praznika učenicima četvrtog razreda...

    Četvrtu godinu zaredom, prvog dana uskršnjih praznika Općina Tribunj podijelila je bicikle učenicima četvrtih razreda škole u Tribunju. Ove godine uz bicikle, dobili su...

    U našoj izbornoj jedinici lokalni HDZ-ovci dobili četiri...

    Poznato je kako izgleda lista HDZ-a i za IX. izbornu jedinicu. Kandidati iz Šibensko-kninske županije dobili su na njoj četiri mjesta, jer po ključu...

    Grad donirao uskrsne pogače korisnicima Pučke kuhinje

    Zaposlenike Caritasa Šibenske biskupije posjetio je danas, uoči Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta sa  suradnicima. Tom prilikom Miljenku Jukiću, zamjeniku...

    NAJNOVIJE

    FOTO U Skradinu završena treća faza projekta uređenja staze i vidikovca utvrde Turina

    U Skradinu je završena treća faza projekta uređenja staze i vidikovca utvrde Turina. Ovim projektom omogućit će se lakši pristup do utvrde Turina kao...

    Općina Tribunj prvog dana praznika učenicima četvrtog razreda podijelila bicikle

    Četvrtu godinu zaredom, prvog dana uskršnjih praznika Općina Tribunj podijelila je bicikle učenicima četvrtih razreda škole u Tribunju. Ove godine uz bicikle, dobili su...

    U našoj izbornoj jedinici lokalni HDZ-ovci dobili četiri mjesta. Zekanović je sedmi, a Burić 14.

    Poznato je kako izgleda lista HDZ-a i za IX. izbornu jedinicu. Kandidati iz Šibensko-kninske županije dobili su na njoj četiri mjesta, jer po ključu...

    Grad donirao uskrsne pogače korisnicima Pučke kuhinje

    Zaposlenike Caritasa Šibenske biskupije posjetio je danas, uoči Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta sa  suradnicima. Tom prilikom Miljenku Jukiću, zamjeniku...