Tonči Restović, šef šibenskog SDP-a, bio je potpora, odnosno ‘stranački odvjetnik’ i potpora suspendiranom stranačkom kolegi Peđi Grbinu na jučerašnjoj statutarnoj komisiji koja je potvrdila prijašnji stav Glavnog odbora stranke koji je na dvije godine suspendirao, uz Grbina, još tri istaknuta člana stranke. Restović, koji je i inače odvjetnik, branio je pred komisijom svu četvoricu suspendiranih, a uporno je naglašavao da nijednim svojim aktom nisu prekršili nijednu odredbu Statuta stranke.

– Išao sam kao podupiratelj Grbina jer smatram da on, ali i njegovi kolege, ništa protivno statutu nisu napravili. Nijedan od tih razloga suspendirani članovi nisu svojim istupima ispunili, a da bi se protiv njih pokrenuo postupak i izrekla ovakva sankcija. Činjenica je da su kritizirali način na koji predsjednik vodi stranku, ali to našim Statutom nije zabranjeno. Osobno smatram da je to i poželjno jer je i to jedan od načina koji služi da bi mi kao stranka bili kvalitetniji, a posljedično i društvo u kojem živimo – ustvrdio je Restović.

Ističe kako kritika nije i ne smije biti kažnjiva u stranačkoj demokraciji. Ipak, ne želi komentirati nacionalnu situaciju, već naglašava kako ima puno posla u Šibeniku.

– Prvenstveno moramo raditi na formiranju politika koje za rezultat imaju kvalitetniji život Šibenčanki i Šibenčana te povratak povjerenja sugrađana u SDP – dodao je Restović.

Ono što je Tonči već jučer rekao nacionalnim medijima je sasvim u redu, napominje predsjednik županijskog SDP-a Joško Šupe. Neprihvatljivo mu je, kaže, stavljati ljudima kritiku kao krimen, a SDP se deklarira kao demokratska stranka.

Na pitanje vodi li Davor Bernardić stranku u propast o čemu svjedoči i sinoćnja potvrda suspenzije stranačkim kolegama Grbinu, Siniši Hajdašu Dončiću, Mihaelu Zmajloviću i Vedranu Babiću, Šupe nije htio odgovarati te je rekao da je stav Predsjedništva i Županijskog odbora organizacije takav da se ne istupa javno o stanju u stranci.

Neslužbeno, pak, doznajemo u SDP-u da je vrh županijske organizacije donio zaključak kako situacija u stranci nikako nije dobra, da su protiv kažnjavanja zbog stranačke kritike i da se ne govori u javnosti do razriješenja krizne situacije.

Nacionalni mediji su sinoć, nakon potvrde suspeznzije četvorice istaknutih SDP-ovaca, k tome i bivših ministara, objavili i vijest kako će se ubrzo sastati 96-orica potpisnika deklaracije protiv Davora Bernardića koju su ljetos potpisali i Restović i Šupe. No, njih dvojica, kako kažu, o tome još uvijek ne znaju ništa.

Za komentar smo htjeli i upitati bivšeg šefa šibenske i županijske organizacije, kao i sadašnjeg člana Predsjedništva stranke, Franka Vidovića, no do zaključenja ovog teksta nije nam odgovarao na naše pozive.

(Foto: Matija Habljak/Pixsell)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.