Sezonskog povrća i voća na pijaci jutros u izobilju. Cijena paprike roge sa 20 kuna pala je na osam, fažolet prodavači nude za dvadesetak kuna po kilogramu, tikvice prodaju po 12 kuna, krumpir za šest, cijena blitve je 15, a rajčica šljivarica od sedam do devet kuna.

Malu teglicu blagog ili ljutog ajvara moguće je pronaći za 20 kuna, dok veliku teglu prodavači prodaju za samo 10 kuna više. Ipak, po riječima prodavača trenutno je najtraženiji fažolet, a Ivanka Cigić iz Dubravica kaže kako se njemu najviše vesele oni najmlađi.

– Evo dušo, staro sjeme fažola špigetina. Prodajen po vezici, ali je cijena kila 20 kuna, ista je ka’ i za obični fažol, samo šta je ovaj slađi. Onaj ‘ko se imalo razumi u fažol, prije će ga kupiti nego ijedan drugi. Ka cukar je. Na lešo ili u ćušpajzu s hamburgeron i malo suvog mesa, a dici je posebno drag zbog izgleda – govori nam Ivanka koja u Dubravicama zajedno s obitelji sadi čak devet vrsta graha.

fazolet pijaca fazolet

Prodaje Ivanka i lubenice. Za kilogram traži pet kuna. U ponudi ima i paprike roge i babure, balancane, tikvice, muškatnu tikvu za juhu, buču….

– Grožđe je 14, za vas 12 kad ste mlade studentice – dobacuje nam jedna od prodavačica dok šetamo po pijaci.

Cijena mu se, zavisno od prodavača, kreće od 10 do 15 kuna po kilogramu. Za glavicu salate traže 10 kuna, dok je cijena sušenog slanutka 15 kuna za pola kilograma. Isto kao i sušenog boba. Ako ste ljubitelj kuhanog kukuruza, za jedan komad morat ćete izdvojiti tri kune. Što se žižula tiče, prodavači ih nude od 15 pa sve do 25 kuna po kilogramu.

povrce pijaca

Sadnja jesenskog povrća već je pri kraju, ali još je moguće pronaći sadnice na pijaci. Jednu kunu koštaju sadnice kristal salate, endivije, glavašice i rice, dok su za kunu skuplji kupus verzin, glavaš, brokula i crveni kupus.

– Blitva je u mene 18 kuna, vezica petrusimena dvi kune, a mišancije, tako, oko 15 kuna. Al’ baš je slatka, k’o med, ima i tušta, kostriša i maslačka. Odlično za skuvat s kumpiron i začinit’ lukom i maslinovin uljen  – nudi nam zelenilo sa svog štanda Zorka Mišura iz Donjeg Polja.

Što se ostalog voća tiče, cijena mandarina kreće se od sedam pa sve do 15 kuna, za kilogram kruške vilijamovke morat ćete iz novčanika izvući 12 kuna.

paprika 2 mandarina nizac luk smokve nizac smokava

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.