Sezona je žižula i na šibenskoj pijaci ih ima gotovo na svakom štandu. Voće ugodnog slatko-kiselog okusa prodavači prodaju za 15 odnosno 25 kuna po kilogramu, za razliku od prošle godine kada im cijena nije ‘padala’ ispod 40 kuna.
Naime, duboka i vlažna zemlja pogoduje njezinom rastu, a ove je godine bilo dosta kiše, pa su i žižule bolje rodile.
Na pijaci ih Zorka Mišura iz Donjeg Polja prodaje za 25 kuna, što je ujedno i najviša cijena koju smo zatekli obilazeći štandove. Zanimalo nas je postoji li razlika između ‘skradinske’ i ostalih žižula koje prodavači nude.
– Ma nema vam tu nikakve razlike. Sve je to isto, samo šta su u Skradin došle prve. Navodno ih je neki pomorac donio tamo prije stotinjak godina, pa je tako ostala ‘skradinska žižula – govori Zorka.
Tvrde i veće žižule, otkrivaju nam prodavači, jedu se sirove, dok one mekše ljudi obično koriste za pravljenje rakija. Inače, rakija od žižule nekoć je bila piće koje se nudilo gostima u posebnim, svečanim prilikama poput vjenčanja ili Božića. Odakle su točno došle ne postoji podatak, međutim pretpostavlja se da su sa pomorcima stigle, najvjerojatnije iz Venecije.
Mnogi od plodova prave marmelade i sokove, dok se lišće i kora koriste u farmaceutskoj industriji za proizvodnju lijekova i čajeva.
Žižula je zapravo potekla iz Kine, pa je poznata i pod nazivom ‘kineska datulja’, a pitate li Vodičane za žižulu, vjerojatno će vas ‘blijedo’ pogledati, jer oni je zovu ‘čičindarica’. U drugim krajevima Hrvatske postoje i izvedenice čičimak, činguljin i čičindra. U svakom slučaju, riječ je o iznimno zdravom voću koje obiluje vitaminom C, korisna je za sniženje krvnog tlaka i liječenje želučanih i crijevnih tegoba.