Više

    Recepti iz drevnih kuharica: Tri salate za zdravo tijelo i vitku liniju

     

    Prehrana po pravilima Ayurvede odlična je za zdravlje, a uz njezinu pomoć možemo se i riješiti viška kilograma.
    Takozvana “znanost o životu” (kako se još naziva Ayurveda) velika je kolekcija znanja o zdravlju i liječenju koju su prije više od 5000 godina počeli stvarati indijski redovnici.

    Za njih je upravo prehrana najvažniji lijek jer njome utječemo na stanje svog organizma, a među brojnim jelima iz ayurvedske kuharice kojima se možemo poslužiti u svakodnevnoj prehrani nalaze se i salate.

    Ayurveda preporuča tople i “kuhane” salate jer se one hladne i sirove teže probavljaju. Trebale bi se konzumirati što svježije jer nakon šest sati namirnice gube takozvanu životnu silu poznatu pod nazivom prana. Ako ste u mogućnosti, koristite sezonske i lokalne namirnice.

    U nastavku pronađite recept za tri ukusne salate koje nam mogu pomoći da sačuvamo zdravlje i skinemo višak kilograma.

    1. SALATA OD BROKULE I ORZA

    – 1 šalica orza
    – 2 šalice cvjetova brokule
    – ½ šalice quinoe
    – 1 šalica paneer sira (ili svježeg kravljeg sira)
    – 3 žlice maslinovog ulja
    – sok od limuna
    – sol i papar
    – malo naribanog đumbira i šaka grožđica (po želji)

    PRIPREMA:

    Skuhajte orzo, qinou i blanširajte brokulu. Pomiješajte orzo i brokulu, začinite te naposljetku dodajte sir.

    1. SALATA OD SLANUTKA I KUKURUZA

    – 1 šalica slanutka
    – ½ šalice quinoe (ili druge žitarice)
    – ½ šalice kuhanog kukuruza
    – ½ šalice kuhanog graška
    – 3 žlice maslinovog ulja
    – par nasjeckanih listića mente
    – malo sjemenki nara
    – sol i papar
    – malo sušenog timijana
    – sok od limete (ili limuna)

    PRIPREMA:

    Skuhajte slanutak, quinou, kukuruz i grašak. Pomiješajte sve namirnice i začinite.

    1. SALATA OD BULGURA I KOMORAČA

    – 1 šalica bulgura
    – 1 korijen komorača
    – 1 stabljika celera
    – 1 manja svježa crvena paprika (nasjeckana)
    – 1 velika žlica nasjeckanog lišća peršina
    – 3 žlice maslinovog ulja
    – sol i papar

    PRIPREMA:

    Skuhajte bulgur. Narežite komorač i blanširajte ga. Pomiješajte sve namirnice i začinite salatu.

    Izvor: zadovoljna.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Stručna delegacija pedagoga iz Seoula posjetila Dječji vrtić...

    U sklopu stručnog studijskog boravka u Hrvatskoj, Dječji vrtić 'Ljubica' šibenske gradske predškolske ustanove 'Smilje' posjetila je danas grupa od 45 voditelja i odgojitelja...

    Ovo je nova direktorica kluba sa Šubićevca, u...

    Hrvatski nogometni klub Šibenik dobio je novu direktoricu. Riječ je o Sabrini Buljubašić, koja će službeno biti predstavljena u petak, na presici uoči utakmice...

    Povodom Dana planeta Zemlje u Knjižnici predstavljanje slikovnice...

    U povodu Dana planeta Zemlje u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik, u ponedjeljak, 22. travnja u 12 sati bit će predstavljena slikovnica "Spasilačka služba". Slikovnica...

    NAJNOVIJE

    Stručna delegacija pedagoga iz Seoula posjetila Dječji vrtić ‘Ljubica’

    U sklopu stručnog studijskog boravka u Hrvatskoj, Dječji vrtić 'Ljubica' šibenske gradske predškolske ustanove 'Smilje' posjetila je danas grupa od 45 voditelja i odgojitelja...

    Ovo je nova direktorica kluba sa Šubićevca, u FK Sarajevu odradila je zapažen posao

    Hrvatski nogometni klub Šibenik dobio je novu direktoricu. Riječ je o Sabrini Buljubašić, koja će službeno biti predstavljena u petak, na presici uoči utakmice...

    Povodom Dana planeta Zemlje u Knjižnici predstavljanje slikovnice ‘Spasilačka služba’

    U povodu Dana planeta Zemlje u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik, u ponedjeljak, 22. travnja u 12 sati bit će predstavljena slikovnica "Spasilačka služba". Slikovnica...