Šibenčanka Petra Gracin proglašena je najboljom barissticom u regiji na regionalnom Franck barističkom natjecanju koje se održalo u zagrebačkom baru Johann Franck u sklopu Međunarodnog dana kave.
Kroz kvalifikacije od 15 tisuća ugostiteljskih objekata, finale je okupilo 10 najboljih barista iz regije, a osim Petre Gracin koja radi u Yum Pastry shopu u Šibeniku, drugo mjesto osvojio je Marko Podbrežnički iz zagrebačke Male kavane, dok je treće mjesto pripalo Antoniju Švobu iz crikveničke Masline 2.
– Kao lideru na tržištu, fokus nam je izvrsnost u pripremi i vrhunska kvaliteta kave u ugostiteljskim objektima. S tim ciljem u sklopu naše barističke akademije provodimo sveobuhvatan program edukacija. Poseban naglasak stavljamo na usavršavanje barističkih vještina i kreativnosti, te u konačnici izgradnju nove generacije vrhunskih poznavatelja i stručnjaka za pripremu espressa i ostalih napitaka na bazi kave, ali i čaja. U sklopu ovoga programa redovito održavamo i regionalno barističko natjecanje kako bismo dodatno popularizirali ulogu i važnost barističkog znanja koje zadnjih godina i kod nas sve više dobiva na značaju – kazao je Viktor Miljković iz Francka, regionalni direktor prodaje za kanal HoReCa.
Inače, Franck baristička akademija sveobuhvatan je program edukacije ugostiteljskog osoblja. Cilj je upoznavanje sa svim područjima koja se odnose na kavu – od plantaže do šalice – te usavršavanje vještina i umjetnosti pripreme vrhunskog espressa, ostalih napitaka na bazi kave te čaja. Ovaj edukativni program predvodi tim Franckovih profesionalnih barista kroz redovite prezentacije i individualno prilagođene edukativne radionice za ugostiteljsko osoblje. Franckov tim barista prošao je zahtjevnu certifikaciju iz područja barističkih vještina od strane Specialty Coffee Association (SCA).
Zanimanje barista sve je popularnije, a iznimne vještine i znanja koja su potrebna kako bi se ovo zvanje usavršilo, iziskuju dugogodišnje iskustvo i kontinuirano educiranje. Stoga je pokrenuta i specijalizirana Franck akademija u sklopu koje Franck baristi educiraju ugostiteljsko osoblje, a osmišljena je kako bi ugostiteljima omogućila najbolje zaposlenike koji su predani radu i izučavanju novih metoda pripreme toplih napitaka te praćenju globalnih trendova.