Više

    Deset zakona zbog kojih više nećete niti pomisliti na dijetu

     

    Mnogi od nas doživljavaju jelo kao potrebu koju treba što prije obaviti kako bi nam ostalo vremena za druge stvari poput rada, kućanskih poslova ili gledanja televizije. Redovito jedemo s nogu ili za radnim stolom, katkada čak kod kuće na brzinu progutamo hranu s tanjura. Uključimo autopilota i mehanički nabadamo vilicom, žvačemo i gutamo.

    Čak i kada je na tanjuru zdrava hrana, ako je brzo utrpamo u sebe neće se dobro probaviti i opteretit će organe. Vrijeme za jelo trebalo bi biti vrijeme izdvojeno na vas, vrijeme za obitelj, prilika da zastanete i budete jedno sa svijetom, kako se ističe u knjizi ‘Alkalna prehrana autora dr. Stephana Domeniga.

    S obzirom na to da nas hrana održava na životu, trebali bismo joj posvetiti više vremena. Kada to ne činimo, zanemarujemo svoj duh i brigu za sebe. Za to nećete uvijek imati dovoljno vremena, ali koristit će vam da bude što češće, piše portal Zadovoljna

    Deset koraka prema svjesnom jedenju:

    1. Odvojite vrijeme za jelo. Za svaki obrok odvojite barem trideset minuta za stolom.

    2. Udobno se smjestite. Nekoliko puta duboko udahnite kako biste se primirili i prihvatili da je to vrijeme odvojeno za obrok. Budite zahvalni što imate dobru hranu.

    3. Osvijestite bilo kakav osjećaj nestrpljivosti i želje da ustanete i samo jedite.Možda mislite na nešto što morate obaviti, no pokušajte se koncentrirati. Ovo je vrijeme posvećeno uživanju u hrani.

    4. Pogledajte hranu na tanjuru. Gledajte kako izgleda. Pomirišite je. Udahnite opojne mirise.

    5. Prije nego što počnete jesti razmislite o tome koliko ćete hrane stavljati na vilicu – što manje, to bolje.

    6. Kada hranu stavite u usta, polako žvačite kako biste osjetili različite okuse i teksture.

    7. Temeljito prožvačite i to najmanje tridesetak puta. Neka hrana bude u ustima posve usitnjena prije nego što je progutate.

    8. Između zalogaja spustite vilicu; važno je ne žuriti i odmoriti se kako ne biste preopteretili želudac.

    9. Oduprite se želji da požurite – bilo da što prije prijeđete na desert ili na sljedeći zalogaj hrane, želji da ustanete i činite nešto drugo.

    10. Kada pojedete, ostanite nekoliko minuta opušteno sjediti. Trebali biste se osjećati mirno, zadovoljno i nahranjeno, a ne naduto ili prejedeno. Vaše tijelo i um zahvalit će vam za odvojeno vrijeme.

    Foto: Ilustracija

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Šibenčanin Boško Knežić predstavit će u Azimutu knjigu...

    Šibenčanin s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, Boško Knežić, danas 19. travnja u rodnom gradu predstavit će knjigu Storia di un' amicizia epistolare...

    Priprema za školu: Pet izazova za roditelje predškolaca

    U Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' Šibenik u ponedjeljak, 22. travnja u 17.30 sati bit će održana radionica 'Pet izazova s kojima se susreću roditelji...

    Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni...

    Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na...

    NAJNOVIJE

    Šibenčanin Boško Knežić predstavit će u Azimutu knjigu o prijateljstvu Visianija i Tommasea

    Šibenčanin s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, Boško Knežić, danas 19. travnja u rodnom gradu predstavit će knjigu Storia di un' amicizia epistolare...

    Priprema za školu: Pet izazova za roditelje predškolaca

    U Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' Šibenik u ponedjeljak, 22. travnja u 17.30 sati bit će održana radionica 'Pet izazova s kojima se susreću roditelji...

    Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer, a izbori su valjani

    Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na...