Više

    Rudolf Štefan uz britanske chefove predstavio u Londonu delicije Dalmacije

     

    Hrvatska turistička zajednica i Great British Chefs, vodeća gastronomska organizacija koja okuplja više od 200 najboljih kuhara Velike Britanije, za vodeće britanske medije, influensere te čelne osobe britanske eno-gastronomske scene organizirali su interaktivno događanje s ciljem promicanja potencijala hrvatske kuhinje i eno-gastronomije kao važnog dijela ukupne hrvatske turističke ponude.

    Događanje u sklopu kojega je predstavljen kulinarski opus središnje Dalmacije, održano je u znamenitom londonskom restoranu ‘Radici’. U sklopu programa britanskoj se publici premijerno predstavio i najbolji te višestruko nagrađivani hrvatski chef Rudolf Štefan, vlasnik restorana ‘Pelegrini’ u Šibeniku koji je nositelj Michelinove zvjezdice.

    – Ovaj event je odlična prilika kako bi pokazali što smo naučili u suradnji s GBC i vrsnim kuharima u ovoj godini. Drago mi je da je HTZ odlučio podržati ovaj hvalevrijedan projekt kojim smo dodatno utvrdili kako Hrvatska nije samo zemlja poznata po svojim kulturnim i prirodnim ljepotama već i zemlja odlične gastronomije i dobrih domaćina – naglasio je Štefan.

    GBC_Stefan_Mazzei_Aikens

    U programu su sudjelovale i zvijezde gastronomske scene Velike Britanije, Francesco Mazzei i Tom Aikens, koji su nedavno boravili u hrvatskim destinacijama gdje su upoznavali lokalnu tradiciju spremanja tradicionalnih jela. Upravo je ovaj britanski dvojac demonstrirao jela inspirirana spomenutim gastronomskim putovanjem u sklopu kojega su otkrili autentičnu dalmatinsku kulinarsku tradiciju Splita, Šolte i Šibenika.

    – Drago mi je što smo u mogućnosti ovaj event održati u jednom od mojih restorana kako bi podijelili svoje znanje i iskustvo o hrvatskoj gastronomiji, za sada Londonu, a uskoro i cijelom svijetu – poručio je chef Mazzei, dok je chef Aikens pohvalio rad hrvatskog chefa Rudi Štefana.

    – Dosta zemalja ima strast prema gastronomiji, ali način na koji Rudi predstavlja hrvatsku kuhinju je jedinstven te u pravom smislu riječi strastven – zaključio je Aikens.

    Stefan_Crni rizoto

    Rezultat rada spomenutog trojca su novo kreirana hrvatska jela predstavljena za više od 20 uzvanika. Tako je Rudolf Štefan pripremio crni rižoto, Tom Aikens je pak pripremio sardine marinirane limunom, dok je Francesco Mazzei pripremio vrhunsko jelo od ribe kovač zajedno s pireom od vrganja.

    – Bila je ovo ujedno prilika da se britanske kolege uvjere u znanja i vještine hrvatskih kuhara, ali i u kvalitetu naših lokalnih namirnica i vrhunskih vina. Da Hrvatska ima velike potencijale i dobar imidž na ovom tržištu potvrđuje odaziv brojnih vodećih medija koji su popratili ovo događanje, a među kojima su Mail on Sunday, Sunday Times, Independent, Financial Times, Telegraph, The Guardian BBC te ITV – izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako je u dosadašnjem dijelu godine s tržišta Velike Britanije ostvareno više od 852 tisuće dolazaka i 4,4 milijuna noćenja, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja rast od osam posto.

    Aikens_Marinirane sardine Mazzei_Kovac i pire od vrganja

    GBC_Mazzei i Aikens GBC_Stefan

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Županijska TZ u suradnji s lokalnima revitalizira tradiciju...

    Marendu, kao tradicionalan dalmatinski kuhani obrok, koji je omogućavao nastavak, uglavnom napornog, radnog dana težaka, maranguna, radnika ali i svih uzrasta dalmatinskog puka, Turistička...

    Slivno bez vode u srijedu, 24. travnja do...

    Zbog radova na cjevovodu u srijedu, 24. travnja od 8 do 12 sati vode neće imati mještani zaseoka Slivno.

    Pritvoren muškarac (65) koji je u Šibeniku, spaljujući...

    U Policijskoj postaji Šibenik je provedeno kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjakom osumnjičenim za dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Kriminalističkim istraživanjem...

    U petak, 26. travnja bez struje zapadni dio...

    Zbog nepovoljnih vremenskih prilika za danas planirani radovi odgađaju se za petak, 26. travnja od 9 do 12 sati te će bez električne energije...

    NAJNOVIJE

    Županijska TZ u suradnji s lokalnima revitalizira tradiciju pripreme marende

    Marendu, kao tradicionalan dalmatinski kuhani obrok, koji je omogućavao nastavak, uglavnom napornog, radnog dana težaka, maranguna, radnika ali i svih uzrasta dalmatinskog puka, Turistička...

    Slivno bez vode u srijedu, 24. travnja do 12 sati

    Zbog radova na cjevovodu u srijedu, 24. travnja od 8 do 12 sati vode neće imati mještani zaseoka Slivno.

    Pritvoren muškarac (65) koji je u Šibeniku, spaljujući otpadnu građu, izazvao požar na brodu i autu

    U Policijskoj postaji Šibenik je provedeno kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjakom osumnjičenim za dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Kriminalističkim istraživanjem...

    U petak, 26. travnja bez struje zapadni dio županije

    Zbog nepovoljnih vremenskih prilika za danas planirani radovi odgađaju se za petak, 26. travnja od 9 do 12 sati te će bez električne energije...