Nagrada za istraživačko novinarstvo od ove godine nosi ime Jasne Babić, koja je preminula 2017. godine nakon teške bolesti, a odluku o imenovanju donio je središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva.

Poznata novinarka dobitnica je HND-ove nagrade ‘Marija Jurić Zagorka’ za istraživačko novinarstvo za 1996. godinu, a 2017. Godine joj je dodijeljena i Nagrada za životno djelo ‘Otokar Keršovani’.

Danas, Zapad, Večernji List, Slobodna Dalmacija, Globus samo su neke od poznatih tiskovina u kojima je radila, a i autorica je dviju  knjiga, ‘Zagrebačka mafija’ koja govori o kriminalizaciji hrvatske politike i pravosuđa i ‘Urota Blaškić’ o podzemnom hrvatskom savezništvu u komadanju Bosne i Hercegovine.

– Ja nisam čak sigurna da je moja neprilagođenost dobra. Nikome je ne bih preporučila. To je pitanje samo izbora, to nije pitanje morala. To je pitanje slobode, ali sloboda vam jako puno košta. I onda morate odlučiti koju ćete cijenu platiti. Zapravo, svodi se samo na to. Slobodu nam nitko neće dati. Novinari imaju onoliko slobode koliko su je sami napravili. Ni više ni manje –  rekla je  u intervjuu za portal Lupiga nakon što je dobila nagradu za životno djelo.

Od ove godine uvodi se  mogućnost elektroničkoga glasanja za novinare za prestižnu nagradu koja će nositi Jasnino ime pa će se tako moći kvalitetnije definirati proces ocjenjivanja prispjelih kandidatura. Također, ovogodišnje novčane nagrade Hrvatskog novinarskog društva ići će samo dobitnicima koji su članovi HND-a.

(FOTO Wikipedia)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.