Radionice izrade perlica od starog papira ili dekorativnih ruža od PVC vrećica te gastroradionice pripreme zdrave hrane od lokalnih namirnica, dio su programa koji će se održati u Šibeniku od 7. prosinca, a sve u sklopu Adventure i Adventurice odnosno dječjeg izdanja jedinog plastic-free adventa u Hrvatskoj.

– Manifestacija ima i ekološki predznak jer je jedina u Hrvatskoj plastic-free. Jednokratna plastika jedan je od gorućih ekoloških problema današnjice, a edukacija, prije svega mladog naraštaja, najbolji je put k stvaranju nekih novih navika, dobrih za Zemlju. Edukacija djece i zaštita okoliša idealni su motivi zbog kojih se u taj događaj uključila i Javna ustanova Nacionalni park Krka, i to ne samo kao sponzor, već i aktivno, u programskom dijelu – priopćeno je iz NP Krka.

Program Adventurice počinje 7. prosinca u Studiju Galerije sv. Krševana, gdje će se u poslijepodnevnim satima održavati radionice izrade perlica od starog papira ili ruža od PVC vrećica.

– Djeca će se okušati i u izradi pop-up čestitki s elementima reciklaže i božićnih ukrasa od odbačenih predmeta. Svim tim radionicama zajedničko je da udahnjuju život odbačenim predmetima i materijalima dajući im novo ruho i novu svrhu. Nekako se u tome krije i istinski blagdanski duh, na koji u konzumerističkoj svakodnevici ponekad zaboravimo – poručuju iz Nacionalnog parka.

S obzirom da bačena hrana predstavlja veliki moralni, ekonomski i ekološki problem, NP Krka odlučio je gastroradionicama upozoriti na taj problem.

– Zato smo se Adventuri pridružili i s gastroradionicama pripreme zdrave hrane od lokalnih namirnica: Pazi slatko!, Mućke! i Nature made! Energetske pločice, tradicionalne slatke grickalice i zdravi smoothyji naći će se na blagdanskom stolu Nacionalnog parka Krka. Pozivamo djecu i roditelje da nam se pridruže u ovoj adventskoj avanturi, da izrade božićnu kuglu za spas plave kugle na kojoj živimo, uslast prezalogaje i provedu popodne u druženju i veselju. Joy to the World – Radost svijetu! – zaključuju u priopćenju.

Detaljan program i raspored održavanja radionica provjerite OVDJE.

(FOTO: Ilustracija/Arhiva)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.