Gastro specijalitetima tipičnim za skradinsko području, uređenjem muzeja vina u kući  vinarske obitelji Bedrica, organizacijom prvog hrvatskog ‘Dron foto safarija’ i dovođenjem sportaša i rekreativaca uz izgradnju sportske dvorane, Skradinjani planiraju poboljšati i obogatiti svoju turističku ponudu.

– Naš je cilj motivirati brojne turiste koji dolaze u Skradin radi posjeta NP Krka da ostanu u Skradinu i uživaju u njemu kao u turističkoj destinaciji. Saznanja koja  smo dobili kroz rad u ovoj radionici  dragocjena su  jer nam otvaraju nove vidike, daju nam mogućnost da obogatimo našu turističku ponudu,  pozicioniramo se kao osebujna turistička destinacija i razvijemo niz novih turističkih proizvoda od valorizacije povijesne i kulturne baštine do novih gastro specijaliteta i to će nam biti  cilj u narednom razdoblju – kazao je Damir Nakić, direktor TZ Grada  Skradina, na jučerašnjem predstavljanju zaključaka radionice ‘Skradinski turizam to sam JA’.

Skradin je kroz cijelu povijest  bio zanimljiv poznatim ličnostima od rimskog cara Trajana, cara Franje Josipa i njegove supruge Sissi , Georgea Bernarda Shawa i mnogih drugih. Tako je jedan od prijedloga  radionice da se turisti preko određenih flayera upoznaju s tom činjenicom i da se to koristi kao turistički adut.

skradin gastro

Skradin je uvijek privlačio i gurmane, ljubitelje dobre kapljice i finih jela pa bi trebalo novim jelima koja su se  davno spremala, uz skradinski rižot i tortu, te ćokalice obogatiti gastro ponudu. To su venecijana, čimbur, brudet od žabljih bataka i pastrve punjene na pet načina što je sve prezentirano jučer u restoranu Visovac.

Predloženo je i da se u Skradinu, uz pomoć  EU fondova uredi muzej vina u kući poznate skradinske vinarske obitelji Bedrica koja je još u 19. stoljeću za svoja vina osvajala zlatne medalje na međunarodnim sajmovima. Imaju još uvijek sačuvanu prešu, prvu u Hrvatskoj koja je radila na izmjeničnu struju, te neke druge muzejske raritete vezane na vinarsku tradiciju. Taj bi muzej bio i početna stanice buduće vinske staze koja bi od Skradina vodilo do poznatih vinara u Plastovu – obitelji Sladić i Bibić.

skradin22

Zaključeno je i kako je skradinsko područje posebno atraktivno gledano iz zraka pa bi mogli prvi u Hrvatskoj organizirati  ‘Dron foto safary’ i  edukativne radionice za one koji se bave snimanjima pomoću drona, a to bi se moglo povezati s s činjenicom da je Skradin imao u prošlosti poznate fotografe iz obitelji Marasović.

Sve to bi, kako je rečeno produžilo turističku posezonu i predsezonu, a Skradinjani računaju  i na ugošćavanje različitih sportaša i rekreativaca, ali za to je nužno izgraditi sportsku dvoranu koju taj grad još uvijek nema.

– Turizam  je jedna od naših glavnih gospodarskih grana na kojoj planiramo naš razvoj. To se temelji na našoj bogatoj kulturnoj  i povijesnoj baštini koja nam pruža šansu da budemo drukčiji od drugih i to je pokazala i ova radionica. Točno je i da nas se još  uvijek doživljava kao ulaz u NP Krka i kao atraktivnu nautičku luku, ali mi se moramo drukčije pozicionirati na turističkom tržištu. Ova je radionica je dala odgovore na pitanja kamo i kako u tom smjeru želimo ići. Mi se želimo pozicionirati kroz gastronomiju i zaista pokazati da možemo našim gostima pružiti nezaboravne doživljaje – istaknuo je  Antonio Brajković, gradonačelnik Skradina.

Na prezentaciji  su  bili i predstavnici općina Kistanje i  Ervenik koji su također zainteresirani  za takav  način osmišljavanja svoje turističke ponude i za povezivanje svih mjesta na  desnoj obali rijeke Krke.

skradinski rizoto Capture

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.