Više

    Vijećnik podbo Pauka jer mu je sin dobio koncesiju u Vodicama: ‘Drago mi je što je poduzetan, a i što mene rasterećuje’

     

    Problem izmještanja dizalice u Docu, ukidanje pet turističkih zajednica na području Šibensko-kninske županije, izgradnja tri nove lučice na teritoriju grada Vodica, ali i davanje koncesije na dio rive ispred restorana Makina u Vodicama sinu župana Gorana Pauka, koji je ljetos tu naplaćivao ‘vješanje’ na prečki na kojem su najizdržljiviji nagrađivani s po 200 eura, okosnica su aktualnog sata danas održane Skupštine Šibensko-kninske županije na kojoj je prisustvovalo 36 vijećnika.

    Krunoslava Mazalina iz Hrvatske stranke umirovljenika zanimalo je koliko mjesta u županiji nema pitku vodu i struju pa ga je šibensko-kninski župan Goran Pauk preusmjerio na Vodovod i Elektru gdje bi trebao dobiti odgovor na pitanje.

    kruno mazalin

    Problem Dolačana i dalje je izmještanje dizalice, a vijećnici su na stolove dobili i papir s pitanjima na koja stanovnici Doca žele odgovore. U njihovo ime obratila se vijećnica s Nezavisne liste Stipe Petrina, Iris Ukić Kotarac, tražeći od Pauka da izvijesti javnost.

    Naime, stanovnici Gradske četvrti Stari grad formalno su, istaknuo je Pauk, zatražili raspisivanje koncesije za dio pomorskog dobra na kojem se nalazi dizalica u Docu. Na tom području utvrđena je granica pomorskog dobra, ali ona treba biti prevedena u zemljišne knjige kako bi bila potpuno zaključena, a sve to treba amenovati i Vlada Republike Hrvatske.

    – S druge strane, dizanje i spuštanje plovnih objekata odvija se u okviru sportskih ili gospodarskih luka. O tome smo razgovarali s Gradom i utvrđeno je da komunalno uređenje Doca ne uključuje dizalicu za brodove. Županijska lučka uprava predviđa u proljeće 2019. postaviti adekvatnu lučku dizalicu u Vrnaži gdje se uređuje komunalna luka. Isto tako, sukladno očitovanju nadležnog Upravnog odjela Grada Šibenika, taj predmetni zahvat nije propisan generalnim urbanističkim planom Grada niti detaljnim planom uređenja luke Pekovac. Dakle, nije upisano kao pomorsko dobro i predmetni zahvat nije planiran prostorno planskom dokumentacijom – kazao je Pauk.

    pauk skupstina

    Nadalje, djelatnost dizanja i spuštanja brodova dizalicom, moguće je obavljati samo u okviru luke za javni promet.

    – Ta čestica nije upisana u pomorsko dobro i ne može biti dok Grad to ne promijeni. Na Pekovcu također nije planirana dizalica. Radimo druge stvari da bi stanovnici Doca imali uredan život. Mandroč će biti izmješten pet metara u more i nema govora o nekom povećanju prometa, jer je on određen prometnom regulacijom, a to uređuje Grad – riječi su Pauka.

    SDP-ovu vijećnicu Anitu Jakšić zanimalo je jesu li Županija i županijska Turistička zajednica uputili protestno pismo na ukidanje pet turističkih zajednica.

    – Zakon još nije usvojen, ali prema njemu bi pet turističkih zajednica u našoj županiji bile ugašene. Naš je stav da neke od njih obavljaju vrlo kvalitetan posao i taj stav smo prenijeli ministru Cappelliju. Borimo se da sačuvamo TZ-e po financijskom sistemu prema kojem administrativni troškovi ne prelaze 30 posto ukupnih sredstava Općine ili lokalne samouprave koja je nadležna – navodi Pauk.

    Tko o čemu, vijećnik NL Stipe Petrina Danijel Lasan Zorobabel, o dodjeli lučica na području Vodica privatnim koncesionarima. Potom je pokušao zakuhati situaciju s vodičkom osnovnom školom koja je u katastar zavedena kao – livada. A onda je ‘podbo’ pitanjem o dodjeli koncesije u Vodicama sinu župana Gorana Pauka.

    lasan zorobabel katastar vodice skola

    – Kakve veze vi imate s dobivenom lokacijom bez natječaja ispred restorana Makina, a na kojoj se svaku večer vješaju ljudi i, ako uspiju, dobiju 200 eura? Kažu seljani da je vlasnik vaš sin, a ako je to istina, neka vješala preseli u Primošten, jer će se načelniku Petrini možda svidjeti vaša ideja – provocira Lasan Zorobabel.

    Pauk mu je na temu škole u Vodicama odgovorio kako očito postoji pravni spor koji je razlog zašto škola nije upisana u katastarsku česticu, a potom se nadovezao na posao svog sina.

    – Moj sin se bavio nečim u vrijeme turističke sezone? Mislim da je došao do toga legalnim putem i drago mi je da razmišlja poduzetnički, da mene malo rastereti – uzvratio mu je Pauk.

    Jadranka Fržop, pročelnica županijskog Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj, objasnila je zatim vijećniku Lasanu Zorobabelu kako bi lučica na području Srime trebala biti luka otvorena za javni promet, a ne ‘malo sportska, malo nautička’ kako je to bilo dosad.

    jadranka frzop

    – Na području Vodica imamo četiri tisuće brodica i imamo veliki problem s ribarima. Jedino ih je moguće smjestiti kroz luku za javni promet. Što se Perolin gata na Prviću tiče, prostorni plan je odredio da je to luka nautičkog turizma. Tražili smo od Grada Vodica da se očituje zašto ju je prostorni plan definirao kao luku nautičkog turizma i čekamo odgovor. Proširenje Marine Vodice za još jednu marinu također je definirano prostornim planom, a izbacivanjem hata dobit ćemo još jednu luku za javni promet – poručila je Fržop.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Šibenčanin Boško Knežić predstavit će u Azimutu knjigu...

    Šibenčanin s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, Boško Knežić, danas 19. travnja u rodnom gradu predstavit će knjigu Storia di un' amicizia epistolare...

    Priprema za školu: Pet izazova za roditelje predškolaca

    U Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' Šibenik u ponedjeljak, 22. travnja u 17.30 sati bit će održana radionica 'Pet izazova s kojima se susreću roditelji...

    Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni...

    Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na...

    NAJNOVIJE

    Šibenčanin Boško Knežić predstavit će u Azimutu knjigu o prijateljstvu Visianija i Tommasea

    Šibenčanin s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, Boško Knežić, danas 19. travnja u rodnom gradu predstavit će knjigu Storia di un' amicizia epistolare...

    Priprema za školu: Pet izazova za roditelje predškolaca

    U Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' Šibenik u ponedjeljak, 22. travnja u 17.30 sati bit će održana radionica 'Pet izazova s kojima se susreću roditelji...

    Šeparović: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer, a izbori su valjani

    Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na...