Stanovnica Podsolarskog objavila je u zatvorenoj Facebook grupi ‘Iz Šibenika si ako…’ jezivu noćnu snimku na kojoj se čuje zavijanje čagljeva u blizni kuće.

– Iz Šibenika si ako ti čagljevi dolaze u dvorište, a lovačko društvo ne reagira. Komunalne redare nije briga. Dica idu iz škole sa stanice do kuće 500 metara pješice, ali nikog nije briga. Inače, radi se o Podsolarskom i svaku večer imamo ovakvu glazbu, a i dolaske drito prid vrata’ – napisala je.

cagalj podsolarsko
Screenshot/Facebook

Komunalcima i lovoovlaštenicima trenutno su za rješavanje tog problema ruke – vezane. Ipak, stvari bi se uskoro trebale promijeniti, doznajemo od  Mira Lucića, pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti grada Šibenika.

– Donijeli smo odluku o postupanju i zbrinjavanju divljih životinja kad se spuste blizu kuća. Dobili smo suglasnost Ministarstva poljoprivrede i sada nas očekuju razgovori s lovačkim društvima. Specifična je to situacija jer se u blizini kuća ne smije pucati, pa moramo u detalje dogovoriti kako organizirati nadzor, hajke i poduzimati ostale potrebne mjere – govori Lucić.

I predsjednik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić, potvrđuje tu informaciju, navodeći kako Grad, po zakonu, mora donijeti odluku o gospodarenju predatorima i lovom na divljači na nelovnim područjima, te sklopiti ugovor s lovačkom udrugom ili tvrtkom koja je ovlaštena za obavljanje tog posla.

– Mi lovci bez plana i ugovora te odobrenja Ministarstva, ne možemo ništa – poručuje Dujić.

Čovjek odlazi, čagalj dolazi

Čagalj se, naime, posljednjih 20 godina s južnih primorskih predjela, posebice poluotoka Pelješca, proširio sve do Austrije i Mađarske, a predsjednik županijskog Lovačkog saveza to pripisuje iseljavanju.

– Kako nestaje čovjeka s određenog područja, tako njega naseljavaju čagljevi – smatra.

Čagalj za čovjeka direktno ne predstavlja opasnost, no problem leži u činjenici što su oni prijenosnici bjesnoće.

– Čagalj u potrazi za hranom dolazi blizu kuća i ulazi u dvorišta. Oni su svejedi, a najveći je problem doticaj s jedinkom koja je zaražena, i zato ih je bitno držati pod kontrolom. Zbog toga se, između ostalog, i analiziraju lešine kako bi se ustanovilo je li riječ o zaraženoj jedinki. I to je problem o kojem se dugo vremena nije vodilo računa, a koji će kroz naredno razdoblje biti sve izraženiji. Zato se moramo uozbiljiti i što prije dogovoriti kako i na koji način se postaviti prema tom problemu, kako ne bi bilo kasno – poručio je Dujić.

FOTO Danas cesta, sutra centar gradova. Vuk usred bijela dana ‘pozirao’ s ovcom u ustima

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.