Običaj otrgnut zaboravu: Šibenčani, ponesite fritule i rakiju i proslavite Proslavu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

I u ponedjeljak će, kao u neka stara vremena prije Drugog svjetskog rata, zvona svih šibenskih crkava označiti ponoć, a u Šibeniku je taj običaj zvan Proslava. Iz Adventure pozivaju Šibenčane da ponesu fritule, rakiju i pridruže im se u divnoj zimskoj noći.

– Ništa nije veličanstveno kao kada usred zimske i mukle noći kalama našeg grada zazvone zvona sa svih šibenskih zvonika. Zato ponesite od kuće fritule, rakiju, tko ima neka stavi šibenski kapu ili obuče nošnju i pridruži nam se u zimskoj noći i zajedno s nama uz pismu dočeka zvonjavu zvona – poručuju s Adventure.

Riječ je o običaju koji se slavi samo u Šibeniku i okolici, dok je u drugim krajevima nepoznat. Zvona nikada nisu prestala s najavom Proslave, ali se sam običaj druženja i povorke gradom izgubio i preselio u domove Šibenčana. Zadnjih godina polako se oživljava tradicija okupljanja pred Katedralom uz pjesmu ‘Kola’.

Kako je Proslava nekada bila konkretnija, mediteranski živopisnija, možemo saznati od Andrije Tambače  u knjizi ‘Šibensko iverje’. U kućama bi se sastajali prijatelji, frigale su se fritule, pila rakija, spremala večera, pjevalo do pola noći, a onda su po svim crkvama slavila zvona, zatim se na Poljani okupljalo mnoštvo naroda, mladog i starog. Tu je svirala glazba, igralo se kolo, praskale su maškule i pucalo se iz kubura.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.