Više

    Recept za medenjake: Keksići zbog kojih će čitav dom mirisati na Božić

     

    Medenjaci su jedan od najpopularnijih božićnih kolačića, a mi vam donosimo najjednostavniji recept uz pomoć kojeg će sigurno ispasti savršeno.

    SASTOJCI ZA MEDENJAKE:

    – 15 dag maslaca
    – 15 dag meda
    – 35 dag glatkog brašna
    – 10 dag mljevenih oraha (ako ih ne volite ili ste alergični na orahe, slobodno ih izbacite)
    – 2 manja ili 1 veliko jaje
    – 1 čajna žličica sode bikarbone
    – začini po želji (cimet, klinčić, đumbir…)

    PRIPREMA MEDENJAKA:

    1. Stavite brašno u veću zdjelu, dodajte sodu i orahe pa dobro promiješajte. Ako ćete koristiti začine, dodajte i njih u brašno u ovoj fazi pripreme. Maslac narezan na tanje listiće stavite u brašno pa ga smrvite prstima.

    2. U smjesu brašna i maslaca ubacite prethodno razmućeno jaje i opet malo promiješajte. Dodajte med u smjesu pa rukama umijesite tijesto koje potom zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.

    3. Nakon hlađenja izvadite tijesto. Žlicom željene veličine zagrabite smjesu pa je rukama oblikujte u kuglicu. Ako želite velike medenjake, koristite veliku žlicu, a manju odaberite ako želite malene medenjake. Slažite medenjake u posudu za pečenje koju ste obložili masnim papirom. Ostavite prostora između njih jer će se tijekom pečenja napuhnuti zahvaljujući sodi bikarboni.

    4. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva 10 minuta ili dok ne primijetite da je rub na dnu medenjaka tamno smeđe boje. Ne brinite ako su na vrhu malo mekani, stisnut će se nakon pečenja.

    GLAZURA ZA UKRAŠAVANJE MEDENJAKA

    Medenjake možete ukrasiti klasičnom bijelom za koju će vam trebati:
    – 10 dag šećera u prahu
    – 3 velike žlice limunovog soka

    Pomiješajte šećer i sok od limuna. Glazura ne smije biti previše gusta, ali ne smije se ni razlijevati. Testirajte gustoću glazure tako što ćete je zagrabiti žličicom i pustiti da pada s nje. Ako prebrzo pada i primijetite da je previše tekuća, dodajte u nju još malo šećera, a ako je previše gusta i teško se odvaja od žlice, razrijedite je s malo limunovog soka.

    Glazuru možete staviti u vrećicu za ukrašavanje, a ako je nemate koristite običnu plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Stisnite svu glazuru u jedan kut vrećice, a potom škaricama pažljivo odstranite minijaturni komadić ruba. Rupica uistinu mora biti malena kako bi glazura koja će izaći iz nje bila tanka.

    Umjesto vrećice možete napraviti mali tuljac od masnog papira za pečenje.

    SAVJET:

    1. Medenjake ne morate oblikovati u kuglice. Tijesto prije hlađenja možete malo stanjiti rukama, a nakon hlađenja tanko razvaljati pa kalupima po želji rezati razne oblike. Ako vam se čini da je tijesto nakon hlađenja previše tvrdo za valjanje, pustite ga da malo odstoji na sobnoj temperaturi pa onda krenite na valjanje.

    2. Čokoladoljupci u medenjake mogu dodati 2-3 žlice kakaa pa će oni zahvaljujući tome poprimiti i lijepu čokoladnu boju i imati bogatiji okus, piše zadovoljna.hr

    (FOTO Ilustracija/arhiva)

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U petak idemo na Noć tvrđava: Koncerti, radionice,...

    Svi koji su još u nedoumici kako iskoristiti vikend pred nama, svakako neka provjere održava li se negdje u njihovoj blizini Noć tvrđava. Ovaj...

    Tijat u srijedu kreće na put popravka i...

    Tegljenje broda TIJAT obavit će se u srijedu, 8. svibnja u 12.30 sati, iz Gradske luke Šibenik do ISKRA brodogradilišta u Šibeniku, u svrhu...

    U HNK Šibenik u četvrtak godišnja produkcija Osnovne...

    Osnovna škola za balet i suvremeni ples pri OŠ Juraj Dalmatinac u četvrtak, 9. svibnja 2024. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku upriličit...

    Poziv na dostavu ponuda – Nabava usluge brodskog...

    Grad Šibenik objavio je danas Pozive na dostavu ponuda za nabavu usluge brodskog prijevoza putnika kružnom brodskom linijom Šibenik – Martinska te linijom Šibenik...

    NAJNOVIJE

    U petak idemo na Noć tvrđava: Koncerti, radionice, izložbe i još puno toga na čak 50 atraktivnih lokacija!

    Svi koji su još u nedoumici kako iskoristiti vikend pred nama, svakako neka provjere održava li se negdje u njihovoj blizini Noć tvrđava. Ovaj...

    Tijat u srijedu kreće na put popravka i obnove: Tegljenje legendarnog broda iz Gradske luke do Iskra brodogradilišta

    Tegljenje broda TIJAT obavit će se u srijedu, 8. svibnja u 12.30 sati, iz Gradske luke Šibenik do ISKRA brodogradilišta u Šibeniku, u svrhu...

    U HNK Šibenik u četvrtak godišnja produkcija Osnovne škole za balet i suvremeni ples

    Osnovna škola za balet i suvremeni ples pri OŠ Juraj Dalmatinac u četvrtak, 9. svibnja 2024. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku upriličit...

    Poziv na dostavu ponuda – Nabava usluge brodskog prijevoza putnika za Jadriju i Martinsku

    Grad Šibenik objavio je danas Pozive na dostavu ponuda za nabavu usluge brodskog prijevoza putnika kružnom brodskom linijom Šibenik – Martinska te linijom Šibenik...