Sve veći broj vukova, koji se više i ne boje približiti naseljima u Zagori, a prilaze sve više i obali, stalna su prijetnja stočarima, a ruke su im vezane enormnim kaznama za ubijanje te zaštićene zvijeri. Kako bi donekle zaštitili stada Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaj kojim će u stopostotnom iznosu subvencionirati nabavu psa tornjaka, električnog pastira i obnovu nastambi za stoku. Najniža vrijednost potpore po projektu iznosi 400 eura, a najviša 150 tisuća eura.

– Ovo je prvi natječaj namijenjen isključivo gospodarstvima koja uzgajaju stoku na područjima na kojima su rasprostranjene velike zvijeri i to medvjed, vuk i ris. Želimo pomoći našim poljoprivrednicima da se štete koje trpe od divljih zvijeri smanje na najmanju moguću mjeru. Zato bespovratnim sredstvima financiramo do 100 % prihvatljivih troškova nabavke psa tornjaka, električnog pastira i obnovu nastambi za stoku na tim područjima. Na raspolaganju je 70 milijuna kuna, a ako će biti potrebno, povećat ćemo raspoloživa sredstva da bi svi koji udovoljavaju uvjetima dobili potporu i zaštitili svoju stoku – izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Prihvatljivi korisnici su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika, javne ustanove i tijela, uključujući javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i/ili drugim zaštićenim dijelovima prirode i udruge koje se bave zaštitom i promicanjem kulturnih vrijednosti, zaštite okoliša i prirode. Zahtjev za potporu može se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 11. veljače 2019. godine od 12 sati do 10. svibnja do 12 sati.

Više informacija o natječaju možete pronaći na LINKU.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.