U povodu božićnih i novogodišnjih blagdana razgovarali smo sa šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem. Zanimalo nas je njegovo zadovoljstvo proteklom godinom, što nas čeka u sljedećoj, hoće li i dalje biti na čelu HDZ-a i razmišlja li i dalje o gradonačelničkoj poziciji…

Prvo, pomalo standardno novogodišnje pitanje. Jeste li zadovoljni postignutim u protekloj godini?

Naravno. Ali ima ona klasična rečnica – uvijek može biti bolje. To je možda i moja ljudska karakteristika jer uvijek priželjkujem da se sve odradi što prije. Ipak, postoje pravila i procedure koje moramo ispoštovati. Priželjkivao sam da tvrđava sv. Ivana bude puno prije, ali sad znamo da će kroz siječanj biti poznato tko i kad će početi radove. Iza grada Šibenika je sjajna godina, godina u kojoj smo sve realizirali i pokrenuli, Trokut, natječaj za studentski dom, tvrđavu sv. Ivana, Poljanu, potpisane ugovore Aglomeracije, nastavak treće faze Vrnaže, iako tu nismo nositelji, pa pripreme za projekt Doca i na kraju Batižele…

S čime ste najzadovoljniji? Početkom rješavanja TEF-a, početkom gradnje Poljane…

Osobno smatram da je rješavanje problema TEF-a uvjerljivo najveći posao koji je odradila gradska administracija u proteklih šest godina. Sjećate se da je to bila i tema u prvom četverogodišnjem mandatu. Možemo utvrditi kompleksnost projekta kad kažem da je prije desetak dana potpisan sporazum između gradonačelnika, ministra financija, ministra državne imovine, Hrvatskih voda, Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša. Čeka nas dovođenje investitora na TEF i nema više nijedne pravne zavrzlame. Raspetljavanjem ‘gordijskog čvora’ zvanog TEF osigurali smo budućnost Šibenika.

Hoće li TEF konačno biti naš u pravom smislu riječi? Zanima nas jer su se pojavile bojazni u javnosti da će to biti još jedan poluzatvoreni resort, samo s druge strane zaljeva…

Ne. Kada je riječ o TEF-u, onda moram naglasiti da su Batižele mješovita tvrtka u kojoj će se točno izdefinirati vlasništvo. Uvjerljivo najveći udio ima Grad Šibenik, blizu 80 posto, a 20 posto ima država. No, jedan od uvjeta je da 40 posto namjene tog prostora bude javna. Dakle, to je zona mještovite namjene u kojoj će biti zona stanovanja, turistički kapaciteti, produženje plaže Banj i sportski sadržaji koji će imati za cilj pripreme sportaša i nastavak koncertnog života tijekom zime. O svemu tome svjedoči i činjenica da smo inzistirali da se projekt Batižele rješava kao cjelina, a ne parcijalno, što pokazuje da će zaista funkcionirati kao jedinstvena gradska četvrt.

Šibenik će u novoj godini biti razrovan grad. Poljana, Aglomeracija… Što kad dođu turisti?

To je donekle točno. Ali ćemo definirati radove. Rješavamo infrastrukturne preduvjete za gospodarski razvoj i razvoj turizma. Kopanje u centru grada, od Ulice kralja Zvonimira pa do Meteriza neće krenuti prije završetka turističke sezone 2019. godine. Sigurno je da Poljana više neće biti ovakvog statusa i izgleda, već će tada ući u završnu cjelinu. Onda ćemo krenuti u rovanje samog centra grada, ali ćemo riješiti promet pomoću alternativnih pravaca. Pa svi smo svjedoci Poljane koja prometno funkcionira izvrsno.

U Hrvatskoj je velika tema ostanak mladih. Vi na to nerijetko u intervjuima odgovarate da će mladi ostati ako im date stalno zaposlenje i riješeno stambeno pitanje. Kad smo već kod toga, ima li šanse za nove POS stanove u Šibeniku?

Ima. Mislim da je temeljno demografsko pitanje stalan radni odnos jer tako mladi čovjek uzima sudbinu u svoje ruke. A onda si može sigurati i vlastiti stan. Još uvijek sam pod dojmom mladih koji su primali ključeve 150 POS-ovih stanova na Šubićevcu. Ostala mi je upečatljiva rečenica koja glasi ‘Kupio sam stan kojem je cijena mjesečne rate za trećinu manja, nego što sam plaćao 15 godina podstanarstvo’. Naravno, POS ide dalje…

A što je s poslovima… Postajemo li sezonci i turisti u vlastitom gradu? Je li gospodarstvo konačno krenulo naprijed?

Gospodarstvo je definitivno broj jedan. Premda je i turizam sjajna priča. Ulaskom Impola Šibenik je ponovno postao centar aluminijske industrije. Osim petstotinjak zaposlenih, oni vuku i male poduzetnike. Odlična priča događa se i na Podima s 35 tvrtki i 1.500 zaposlenih. Imate i ovaj podatak – porast broja zaposlenih u odnosu na broj umirovljenika prešao je brojku od 1,4 prema 1. Izašao je i službeni podatak da 35 posto prihoda Šibenika dolazi od gospodarstva, a 17 posto čini turizam.

Sveučilište. Jedan je to od stupova razvoja Šibenika, kako napominjete…

Naši ciljevi su jasni. Jačanje Veleučilišta u Šibeniku koje ima sjajnu priču i daljni razvoj sveučilišnog studija. Moramo formirati i vlastiti nastavni sveučilišni kadar i izgraditi studentski dom. I onda je to zaokruživanje cjeline u kojoj mladim ljudima možemo dati zaposlenje, stanovanje i školovanje.

Što možemo očekivati od gradske vlasti u 2019. godini…

Nastavak svega ovog što sam rekao. Studentski dom, tvrđavu sv. Ivana, približavanje kraju projekta Poljane, realizacija Aglomeracije, ozbiljno hvatanje u koštac s izmiještanjem Vatrogasnog doma. Dajemo podršku projektu Draga, očekujemo projekt Podsolarsko, a konačni cilj je završetak do kraja 2020. godine. Tu spada i konkretna realizacija projekta Batižele. Godine 2021. Šibenik će biti bitno drugačiji grad.

Predsjednik ste i šibenskog HDZ-a… Što kao nositelj izvršne, ali i političke vlasti u gradu Šibeniku možete reći o novoj ‘koaliciji koja to nije’, instant božićnoj koaliciji?

Iskreno govoreći, ne razmišljam o oporbi. Moje je da razmišljam o gradu, mislim na sto zaposlenika u gradskoj upravi koji zaista funkcioniraju sjajno. Nastoji se unijeti atmosfera da svi zaposlenici shvate interes sredine u kojoj žive. Kada govorim o političkoj funkciji, onda me zanima funkcioniranje HDZ-a, a Gradski odbor funkcionira besprijekorno. Zahvaljujući naravno i izvršnoj vlasti. Sjajna je priča i da u gradu Šibeniku funkcionira i Hrast i Most pod okriljem SDP-a. Zaista sjajno.

Hoćete li produžiti taj ‘aktualac’ da bi mogli postaviti svoja pitanja?

Ne. Aktualac nećemo produžiti. Govorim sada u svoje ime. Smatram da, ako je ljudima prenaporno imati veliku listu točaka Dnevnog reda, da ga onda ograničimo na ne više od 20 točaka. Pa da budemo češće na sjednicama Gradskog vijeća. Ja sam za to. No, ‘aktualni sat’ mora biti aktualni sat, a to nije predizborna kampanja. Očekuju se pitanja oporbe i pozicije, ali konkretna… Nažalost, tome nismo svjedočili, već dugim opservacijama i iznošenjima svojih stavova.

Bojite li se ujedinjene oporbe? Njih je 12, vas 13… Jedan je glas potreban da vam naprave probleme u Gradskom vijeću…

Za dobiti Nobelovu nagradu potreban je jedan klik. Da vas netko predloži. Ovo je na razini mašte, pa neka i dalje maštaju o jednom glasu.

Kad ste kao prvi gradonačelnik u modernoj povijesti Šibenika osvojili drugi mandat zaredom, rekli ste da će vam to biti posljednji i da se povlačite iz politike. Stojite li i dalje pri toj odluci?

Uopće ne razmišljam o toj temi. Tek smo na polovini drugog mandata, ma čak još i nismo. Dakle, preuzeo sam obvezu napraviti sve što sam obećao do 2021. godine. Ako me zdravlje posluži, onda će biti pitanje što ću dalje učiniti. Vidjet ćemo…

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.