Više

    Cheesecake u čaši: Slastan desert u kojem će uživati i oni koji paze što jedu

     

    Petra Terner mlada je i uspješna poslovna žena, strastvena ljubiteljica putovanja, yoge i ayurvedskog načina prehrane, velika kreativka u kuhinji, ali i jedna od 1,4 milijuna ljudi u Europi koja boluje od Crohna.

    Crohn je upalna bolest probavnog sustava koja pogađa djecu i odrasle. Uzrok bolesti nije do kraja poznat, a pretpostavlja se da do nje dolazi uslijed kombinacije genetike i okolišnih čimbenika. Osim liječničke kontrole, osobe kojima je dijagnosticirana Crohnova bolest moraju prigrliti zdravije životne i prehrambene navike.

    U medijima se često piše o ovoj bolesti, no kad želite pronaći neki koristan recept ili konkretan savjet, toga nema, tvrdi Petra Terner. Baš zato odlučila je pokrenuti blog To Live A Life (Živjeti život): Ja i gospodin Crohn, prenosi Zadovoljna.hr.

    Blog sadrži tri kategorije – recepti, putovanja i savjeti – koji otkrivaju zanimljive detalje iz blogeričinog života.

    Nas je osobito dojmio recept za zdraviju verziju cheesecakea u čaši, kojeg prenosimo u cjelosti s bloga To Live A Life Petre Tener.

    Sastojci za četiri osobe:

    • 100 grama petit-keksa
    • 40 grama ghee maslaca
    • 1,5 žlica šećera
    • 250 grama svježeg sira
    • sok od ½ limuna
    • 50 grama mascarpone sira
    • 40 gama šećera u prahu
    • 1 čajna žličica arome vanilije
    • 100 grama smrznutog šumskog voća
    • malo meda

    Priprema:

    1. Smrvite kekse, pomiješajte ih s jednom i pol žlicom šećera te s pročišćenim ghee maslacom. Kada dobijete sjedinjenu smjesu, rasporedite je na papir za pečenje te je ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko deset minuta.

    Kada keksi porumene, izvadite ih van.

    1. Napravite nadjev za cheesecake dok se peče podloga. Izmiksajte svježi sir s limunovim sokom, šećerom u prahu te aromom vanilije. Na kraju umiješajte sir mascarpone i sve zajedno stavite u hladnjak na par minuta
    1. Od smrznutog šumskog voća, malo vode i meda napravite umak za cheesecake. Sve sastojke stavite u lonac i pustite da zavriju.

    Kuhajte umak sve dok višak tekućine ne ispari.

    1. Složiti cheesecake kad se ohlade svi sastojci. Na dno čaše stavite kekse, zatim sirni nadjev i nekoliko žličica umaka od voća. Nastavite sve dok ne potrošite sastojke. Dobar tek.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Nove kamere za brzinu stižu i na prometnice...

    Uz prometnice diljem zemlje postavljeno je 117 kamera za kontrolu brzine koje se izmjenjuju u 400 kućišta. MUP je početkom godine nabavio još 77...

    Na šetnici u kanalu sv. Ante u utorak,...

    Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije u suradnji s udrugom,,Edukacijski Inkubator'; organizira smotru obrazovnih institucija povodom manifestacije Festival znanosti 2024. pod nazivom,,Kako je počela znanost...

    Šibenčanin Boško Knežić predstavit će u Azimutu knjigu...

    Šibenčanin s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, Boško Knežić, danas 19. travnja u rodnom gradu predstavit će knjigu Storia di un' amicizia epistolare...

    Priprema za školu: Pet izazova za roditelje predškolaca

    U Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' Šibenik u ponedjeljak, 22. travnja u 17.30 sati bit će održana radionica 'Pet izazova s kojima se susreću roditelji...

    NAJNOVIJE

    Nove kamere za brzinu stižu i na prometnice Šibensko-kninske županije

    Uz prometnice diljem zemlje postavljeno je 117 kamera za kontrolu brzine koje se izmjenjuju u 400 kućišta. MUP je početkom godine nabavio još 77...

    Na šetnici u kanalu sv. Ante u utorak, 23. travnja počinje Festival znanosti 2024.

    Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije u suradnji s udrugom,,Edukacijski Inkubator'; organizira smotru obrazovnih institucija povodom manifestacije Festival znanosti 2024. pod nazivom,,Kako je počela znanost...

    Šibenčanin Boško Knežić predstavit će u Azimutu knjigu o prijateljstvu Visianija i Tommasea

    Šibenčanin s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, Boško Knežić, danas 19. travnja u rodnom gradu predstavit će knjigu Storia di un' amicizia epistolare...

    Priprema za školu: Pet izazova za roditelje predškolaca

    U Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' Šibenik u ponedjeljak, 22. travnja u 17.30 sati bit će održana radionica 'Pet izazova s kojima se susreću roditelji...