Ante Juric u Skradinu predstavio knjigu ‘Ravni kotari i Bukovica’

Profesor Ante Juric, četrnaest godina od knjige ‘Gradovi, utvrde i sakralni spomenici uz Krku i Čikolu’, u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Skradinu, objavio je novu knjigu kulturnopovijesne tematike – ‘Ravni kotari i Bukovica’.

U povodu rođendana Nacionalnog parka Krka knjiga je predstavljena u Skradinu, u  Ispostavi Javne ustanove Nacionalni park Krka, koja je podržala izdavanje ove vrijedne i zanimljive građe. Višnja Brajnović, u ime nakladnika, zahvalila se svima koji su sudjelovali na ovom projektu kao i onima koji podržavaju rad Ogranka Matice hrvatske u Skradinu. Klapa Skradinke je svojom savršenom izvedbom pjesama ‘Krko moja, ‘Rumen đule’ i ‘Ponoć je mila moja majko’ doprinijela dobrom raspoloženju i upotpunila predstavljanje novog izdanja Ante Jurica.

– Koncept knjige začet je prije osam godina i rezultirao je povijesnim osvrtom na šire područje Bukovice i Ravnih kotara koji je zanimljiv stoga što su tu stvarani počeci prve hrvatske države u trokutu Nin – Knin – Solin. Na tom području obitavalo je dvanaest povijesnih starohrvatskih plemićkih rodova. Knjiga donosi kulturnopovijesni pregled osamdeset naselja a svakom se pristupilo posebnom metodologijom obrade. Megalitske zidine Aserije posebno su me zainteresirale pa sam im posvetio dosta vremena i prostora u knjizi. Ovo izdanje svakako može poslužiti kao izvor znanstvenicima jer predstavlja sintezu četiristo bibliografskih jedinica- naglasio je autor izdanja Ante Juric.

Ante Juric 015

Profesor Marinko Šišak, kao urednik izdanja predano je sudjelovao i u uređenju slikovnog materijala. U svom izlaganju prisjetio se putopisa Ivana Androvića ‘Ravni kotari i Bukovica’ izdanog 1909. pritom istaknuvši kako je  prije sto deset godina Ivan Andrović povezao dva relevantna područja putopisom i do danas je tiskano vrlo malo izdanja koji percipiraju ovaj prostor kao cjelinu.

– Juricevo izdanje važno je upravo stoga što je posvećeno ovoj temi. Njegova vrijednost tim je veća što sintetizira više stotina jedinica i članaka sporadično objavljenih o spomenutim područjima. Jedan od ciljeva knjige je potaknuti javni interes o ovako vrijednom i kvalitetnom prostoru koji zaslužuje biti i demografski oplemenjen -kazao je.

Ante Juric 007

Autor je u knjizi obradio osamdesetak naselja koja pripadaju Ravnim kotarima i Bukovici. Najveći dio prostora posvećen je arheološko-povijesnom prikazu naselja. Istaknuta su sva važnija arheološka nalazišta vezana uz pojedina naselja i navedena arheološka građa otkrivena u istraživanjima. Osobiti značaj dan je obradi sakralnih objekata iz različitih razdoblja s posebnim osvrtom na razrušene crkve u Domovinskom ratu i njihovu poslijeratnu obnovu. Tekst je obogaćen brojnim fotografijama crkvenih objekata i arheološke građe. Knjiga je namijenjena širokom krugu čitatelja, svima onima koji žele više saznati o Ravnim kotarima i Bukovici i njihovoj bogatoj povijesti i kulturi.

Ante Juric 032

– Grad Skradin ponosi se svojim povijesnim i urbanim atributima a njegovi stanovnici čine ovaj prostor još ljepšim. Knjiga Ante Jurica, između ostalog, predstavlja prostor između Krke i Zrmanje, govori o prošlosti i sadašnjosti, o nama i onome što čini naš identitet i kulturu. Predstavlja vrijedan doprinos lokalnoj povijesti i sigurno će biti temelj za neke buduće znanstvene radove. Povijesni značaj ovoga područja kroz osamdeset naselja na petsto stranica daje poticaj u promišljanju budućnosti i razvoja svih nas – kazao je Antonijo Brajković, gradonačelnik Skradina.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.