Bikarac korak naprijed, dva natrag: Sva tri ponuditelja žalila se na odabir četvrtog

Najvažnija faza izgradnje na Bikarcu, a riječ je o postrojenju za mehaničku i biološku obradu otpada, ponovno je korak dalje od početka realizacije jer su se na odabir španjolskog konzorcij ‘Elecnor’ u kojem je i domaći ‘Sarađen’ žalila tri preostala ponuditelja.

Nakon u studenom donesene odluke o odabiru Španjolaca, Državnoj komisiji za ocjenu postupka javne nabave 27. studenoga žalbe su uputili slovenski Riko i slovenski konzorcij u kojem su GH Holding iz Ljubljane, Pomgrad iz Murske Sobote i VGP Drava Ptuj, a dan kasnije i domaći konzorcij ZP Tehnix iz Donjeg Kraljevca i HIS iz Donje Višnjice.

– Za koji dan proteći će 60 dana od podnošenja žalbi i svaki dan očekujem odluku Državne komisije. U žalbama je navedeno više navoda, a po nama dva se mogu ocijeniti objektivnima iako, po nama, ni oni ne drže vodu. Odluka može biti da se sve tri žalbe odbijaju i tada možemo ugovoriti posao s odabranim izvođačem. Poništi li, pak, Državna komisija odluku o odabiru možemo tražiti od odabranog ponuditelja određene korekcije ponude ili odabrati nekog od preostalih ponuditelja – kazao je Robert Podrug, direktor Bikarca.

pirovac-pretovarne-stanice-bikarac-robert-podrug-141016-4

Riječ je o projektu, kojim je obuhvaćeno projektiranje i izvođenje radova izgradnje postrojenja za mehaničku i biološku obradu otpada i pratećih objekata Centra za gospodarenje otpadom Šibenik, procijenjene vrijednosti 130,5 milijuna kuna. Prvotni rok za prijavu bio je produljen do 18. lipnja zbog velikog broja zaprimljenih pitanja te potrebnih izmjena i dopuna dokumentacije o nabavi.

Nakon što su pregledane sve pristigle ponude kao najpovoljniji ponuditelj odabran je španjolski konzorcij ‘Elecnor’. Oni su za projektiranje i izvođenje radova ponudili cijenu od 154 milijuna kuna.

Tri žalbe sada osjetno pomiču rokove u kojima bi Bikarac trebao biti u punoj funkciji jer je planirano šest mjeseci za izradu glavnog projekta i ishodovanje građevinske dozvole, a sljedećih 12 mjeseci za izgradnju postrojenja.

Podsjetimo, riječ je o natječaju s kojim od početka nije dobro krenulo i već ga je jednom Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila. Potom je ponovljen, ali je zbog žalbe Strabaga dio natječajne dokumentacije morao biti izmijenjen. Zbog toga je i produljen rok za dostavu ponuda, a radovi koje obuhvaća u potpunosti će zaokružiti proizvodni proces i izgradnju Bikarca.

Na Bikarcu će pogon graditi ‘Španjolci’ u partnerstvu sa Sarađenom

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.