Više

    Pjenaste poput oblaka: Recept za krafne kojima nećete željeti reći ne

     

    Krafne, krofne ili pokladnice – malo je onih koji ne vole ove slatke loptice od dizanog tijesta. Punjenje pekmezom ili čokoladom, prazne i pošećerene, bez šećera… Nije važno, obožavamo ih u svim varijantama. Iako ih jedemo tijekom cijele godine, posebno su popularne u vrijeme maškara i karnevala. Ako ste se zaželjeli domaćih krafni, donosimo vam recept s kojim ne možete pogriješiti.

    SASTOJCI ZA KRAFNE:

    – 50 dag glatkog brašna + brašno za valjanje tijesta
    – 2 jaja
    – 1 kocka svježeg kvasca (4 dag)
    – 5 dag šećera + 1 mala žlica za kvasac
    – 8 dag maslaca
    – 2 dcl toplog mlijeka + 3 velike žlice za kvasac
    – 1 dcl kiselog vrhnja
    – 4 velike žlica ruma
    – prstohvat soli
    – 1 litra ulja za prženje
    – šećer u prahu za posipavanje
    – pekmez po želji za punjenje

    PRIPREMA KRAFNI:

    1. Jednu malu žlicu šećera i tri velike žlice mlijeka pomiješajte u zdjelici i lagano zagrijte. Izmrvite kvasac u mlaku mješavinu mlijeka i šećera pa dobro promiješajte žlicom dok se kvasac ne otopi. Zatim posipajte s jednom velikom žlicom glatkog brašna i ostavite kvasac da se diže.

    2. U veliku zdjelu stavite brašno. Poželjno je da zdjela bude prostrana jer će se tijesto dizati u njoj. Napravite malu rupicu u brašnu pa u nju stavite dignuti kvasac. Kuhačom ga umiješajte u brašno, a ako želite nakon toga tijesto možete obrađivati i mikserom.

    Nakon što ste umiješali kvasac, u smjesu dodajte mlako mlijeko, otopljen maslac (također mlak), kiselo vrhnje sobne temperature, jaja, rum, šećer I prstohvat soli.

    3. Mikserom (ili ručno kuhačom) dobro sjedinite sve sastojke. Smjesa mora biti glatka i sjajna. Zatim pokrijte zdjelu s krpom i ostavite tijesto na toplom da se diže sat vremena.

    4. Nakon dizanja istresite tijesto na pobrašnjenu površinu. Zatim brašnom posipajte i gornji dio. Razvaljajte tijesto pobrašnjenim valjkom na debljinu od otprilike 1,5 centimetara.

    Oštri okrugli kalup (promjer po želji, ovisno o tome želite li velike ili male krafne) ili čašu tankog ruba umočite u brašno pa izrezujte okrugle oblike. Ostavite ih da se dižu 30 minuta.

    5. U veliku i dublju zdjelu ulijte litru ulja. Zagrijte ulje na visokoj temperaturi, a potom smanjite temperaturu na srednju jačinu. Pažljivo spuštajte okrugle komade tijesta na vruće ulje. Kada stavite tijesto u ulje, pokrijte zdjelu poklopcem.

    Kada je prva strana pečena (mora biti zlatne boje), lagano vilicom ili drvenom kuhačom preokrenite krafnu na drugu stranu i tu stranu pecite bez poklapanja zdjele. Prilikom pečenja nemojte previše dirati krafne u ulju jer ćete tako izgubiti svijetli obruč.

    6. Krafne pažljivo vadite iz ulja i stavljajte ih jednu pored druge (nikako jednu na drugu) na protvan obložen papirnatim ubrusima koji će upiti višak masnoće. Kada se krafne ohlade, posipajte ih šećerom u prahu.

    SAVJETI:

    – ako želite puniti krafne, odaberite pekmez ili drugo punjenje po želji. Ubacite ga u slastičarsku špricu ili vrećicu s dužim uskim nastavkom. Nastavak zatim zabodite u krafnu i napunite je, savjetuje portal Zadovoljna.

    – ako imate domaći neprskani limun ili naranču, naribajte koricu u smjesu prilikomizrade tijesta jer će ona dati posebnu aromu krafnama.

    – obavezno ispecite i male ostatke tijesta nastalog prilikom rezanja okruglih oblika jer će i oni biti fini zalogaj.

    – umjesto u ulju, krafne možete raditi na svinjskoj masti ili drugom obliku masnoće pogodnom za prženje.

    (Foto: Ilustracija)

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Druga polovina četvrtka donosi pljuskove

    Postizborni dani prilično nestabilni i za doba godine razmjerno svježi, na kopnu lokalno uz slab mraz, na Jadranu gdjekad jaku buru s olujnim udarima. Na...

    Vatrogasci gase nepristupačni teren blizu Mrzle vale, ali...

    Požar koji je izbio oko 20 sati u Žaboriću kod Mrzle vale još nije ugašen, a na terenu je 15 vatrogasaca. - Gašenje ide sporo...

    Restović: Mislim da će dani pred nama donijeti...

    Prema još uvijek privremenim rezultatima sa 35 posto biračkih mjesta u 9. izbornoj jedinici SDP-ova koalicija 'Rijeke pravde' dobit će tri mandata u Saboru....

    Željko Burić: HDZ je pobjednik izbora, a Andrej...

    Željko Burić, predsjednik županijskog odbora HDZ-a i posljednji na kandidacijskoj listi u Devetoj izbornoj jedinici zadovoljan je prvim rezultatima koji toj stranici daju 8...

    NAJNOVIJE

    Druga polovina četvrtka donosi pljuskove

    Postizborni dani prilično nestabilni i za doba godine razmjerno svježi, na kopnu lokalno uz slab mraz, na Jadranu gdjekad jaku buru s olujnim udarima. Na...

    Vatrogasci gase nepristupačni teren blizu Mrzle vale, ali vatra se ne širi

    Požar koji je izbio oko 20 sati u Žaboriću kod Mrzle vale još nije ugašen, a na terenu je 15 vatrogasaca. - Gašenje ide sporo...

    Restović: Mislim da će dani pred nama donijeti dogovor o Vladi bez HDZ-a

    Prema još uvijek privremenim rezultatima sa 35 posto biračkih mjesta u 9. izbornoj jedinici SDP-ova koalicija 'Rijeke pravde' dobit će tri mandata u Saboru....

    Željko Burić: HDZ je pobjednik izbora, a Andrej Plenković treći će put biti premijer

    Željko Burić, predsjednik županijskog odbora HDZ-a i posljednji na kandidacijskoj listi u Devetoj izbornoj jedinici zadovoljan je prvim rezultatima koji toj stranici daju 8...