VIDEO Žirjani i Kaprijani traže oduzimanje koncesije Catamaran lineu i nove brodove

Stotinjak Kaprijana i Žirjana okupilo se danas pred zgradom šibenske gradske uprave kako bi zatražili od Agencije za obalni linijski pomorski promet poštivanje zakona i od brodara Catamaran line, poštivanje koncesijskog ugovora za liniju Šibenik – Kaprije – Žirje. Podršku im je dao i gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima te Goran Grguričin potpredsjednik Otočnog sabora.

Anton Dobra, šibenski vijećnik sa Žirja, podsjetio je na nedavne situacije u kojima katamaran koncesionara nije stigao do njihovih otoka ili nije uspio isploviti prema Šibeniku. Time je koncesionar u zadnjih godinu dana  prekršio uvjete koncesije tri puta jer nije osigurao zamjenski brod unutar ugovorenih 24 sata, a nebrojene se linije nisu održavale, a ne održava se i dogovorena brzina.

– Od 2013. godine LNP iz Splita preuzeo je liniju, ali nakon kratkog vremena počeli su kvarovi i odustajanja od plovidbe iako se posada zaista trudila da se linije odvoze. Zadnje dvije godine plovidba s Komižom postala je avantura gdje se više ne zna gdje ćeš završiti, hoćeš li ostati na Žirju, Kapriju, Šibeniku ili kao nedavno na stijenama u žirjanskoj uvali Muna. Svi smo svjedoci da se u taj brod vrlo malo ili gotovo ništa nije ulagalo. Stavljen je aparat za kavu u kojem često nedostaje vode, kazao je Dobra.

katamaran5

Tvrdi kako je zadnjih mjeseci koncesionar tjedno odustajao od plovidbe po dva-tri puta tjedno.

– Zbog kvara, vremena ili ne znamo čega linija se ne održava. Kap koja je prelila čašu jest nasukavanje Komiže s ukrcanim putnicima u uvali Muna. Nakon brzinskog popravka Komiža je poslije samo dvije obavljene plovidbe opet u kvaru, a zamjenski brod ne dolazi. Sada liniju obavlja malo solidniji katamaran For koji je u ponedjeljak kasnio čak 45 minuta. Taj isti katamaran je lani stao ispred Kaprija dok mu je sukljao gusti dim iz strojarnice, a mještanin ga je, zajedno s putnicima, doteglio do obale Kaprija. Svaki taj kvar značio je višednevnu odvojenost otoka od obale, priča Dobra i tvrdi kako putnici više nemaju povjerenja u te brodove i brodarsku kompaniju koncesionara iz Splita.

Komiža koja je prije plovila i po teškim vremenskim uvjetima, tvrdi Dobra, u zadnje vrijeme i zbog povjetaraca ostaje u luci, jer očito ni posada više nema povjerenja u taj stari derutni brod kojem je oko četrdeset i nešto godina. Žirjani i Kaprijani pitaju Agenciju zbog čega ne ukine koncesiju brodaru koji ne udovoljava uvjetima linije, i stalno krši ugovore, a uvjeti za raspisivanje novog natječaja su na desetke puta ispunjeni.

– Ovo što se dešava s nama je jedna vrsta genocida. Nas pomalo ubijaju ovi brodovi. Od Nove godine do sada skoro 15 puta se nije uplovilo u luke Kaprija i Žirja. Prije 50 godina vozija je brod Teuta 50 minuta do Žirja, a sada se vozi uru i 50 minuta. Ljudi nisu problem, problemi su u trajektu i katamaranu, poručio je Ivan Dobra, predsjednik Mjesnog odbora Žirja u ostavci.

katamaran4

Sami prosvjednici naglasili su kako njihov prosvjed nije nikakav politički skup niti šalju bilo koju političku poruku, a s tim se suglasio i šibenski gradonačelnik Željko Burić.

– Ovo je skup za život. Šibenski otoci su naše gradske četvrti i imaju pravo biti komunalno povezani na kopnu autobusima, na otocima brodskom prugom. Grad Šibenik je u svoje otoke uložio milijune kuna. Zadnji projekt Zlarina je težak 25 milijuna kuna, projekt dovođenja vode na otoke s ciljem održanja života će biti riješen do sezone 2020. Naravno da vam dajemo podršku i naravano da se zna što je koncesijski ugovor i kad se i pod kojim kriterijima raskida. Tražimo samo poštivanje zakonitosti, kazao je Burić zaključivši kako Grad Šibenik ima projekt povezivanja svojih otoka 24 sata u kontinuitetu i ima projekt, zajedno sa Županijom, obnove otočnih mula koji će omogućiti pristajanje tih brodova u svakom trenutku.

Burić je naglasio kako je Grad Šibenik spreman subvencionirati eventualnu financijsku razliku u povezivanju otoka te najavio kako je pred ugovaranjem pilot projekta izgradnje broda na električni pogon za koji šibenski Remont pokazuje veliki interes.

katamaran2 katamaran1 katamaran7 katamaran5 katamaran4 katamaran3

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.