Šibenski restoran Pelegrini uspješno je zadržao svoju Michelin zvijezdicu, a u hrvatsku su stigle još dvije. Također, lista s oznakom Bib Gourmand sada broji ukupno osam restorana, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu, dok oznaku MICHELIN Plate ove godine nosi ukupno 51 restoran. Rezultat je to tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih MICHELINOVIH inspektora.

– Izuzetno nas veseli što Hrvatska sada ima čak pet restorana s prestižnom MICHELINOVOM zvjezdicom. Nakon Rovinja, Dubrovnika i Šibenika, zvjezdice zasluženo dobivaju Kvarner i Zagreb. Nove zvjezdice i preporuke hrvatskim restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete, ali i da smo u svijetu sve više prepoznati po kvalitetnoj gastronomskoj ponudi. Ovo nam je ujedno snažan poticaj za daljnji razvoj i promociju ovog segmenta ponude te sam siguran kako će destinacije i izabrani restorani znati iskoristiti priznanja i preporuke u svom daljnjem pozicioniranju na tržištu – izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dodavši kako iskrene čestitke upućuje svim izdvojenim restoranima, a posebno vlasnicima i djelatnicima restorana koji su nositelji zvjezdice.

Međunarodni direktor Michelin vodiča, Gwendal Poullennec, izjavio je kako ovaj izbor pokazuje potencijal hrvatske gastronomske scene koju obogaćuje višestruki utjecaj; od mediteranskih okusa koji se nalaze u Dalmaciji, talijanskih utjecaja u Istri i slavenskih okusa od Zagreba do Slavonije, koji svi zajedno stvaraju jedinstveni kulinarski identitet

MICHELINOVE oznake Bib Gourmand uz prošlogodišnje restorane dobili su Konoba Vinko na Konjevratima, te Batelina, Agava i TAČ. Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

– Ovim putem čestitam svim odabranim restoranima na velikom priznanju za uporan rad, umijeće i želju za razvijanjem te predstavljanjem onog najboljeg što Hrvatska nudi. Čak 93 posto turista tijekom svog putovanja doživi „posebno iskustvo vezano uz hranu i piće“ što ukazuje da je eno-gastronomija sadržaj za koji su gotovo svi turisti zainteresirani. Vjerujem da će ovo biti dodatan motiv svima da se nastave unaprjeđivati te povezivati s lokalnim proizvođačima kako bi postali prepoznatljivija eno-gastro ikona Europe – poručio je ministar turizma Gari Cappelli.

Uvrštenje novih restorana u MICHELINOVU selekciju snažan je poticaj za daljnje kontinuirano usavršavanje domaće gastronomske scene, ali i velika globalna promocija Hrvatske kao vrhunske gourmet destinacije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.