Pogača, sirnica ili pinca, sve su to nazivi za tradicionalnu uskršnju slasticu koja se nosi na blagoslov u crkvu zajedno s jajima, solju i ostalim domaćim proizvodima. Recepata za pogaču ima bezbroj, no ako ste i vi jedni od onih koji i dalje traže idealan recept za taj ‘slatki kruh’, vjerujemo da će vam baš ovaj postati najomiljeniji.

Sastojci

  • 1500 g glatkog brašna
  • 360 g kristal šećera
  • 150 g masti
  • 150 g maslaca ili margarina
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 čajna žličica soli
  • 8 jaja (6 cijelih +2 žumanjca)
  • 1 bočica ekstrata kruškovca ili ekstrata za sirnice
  • 2 naribane naranče
  • 1 naribani limun
  • 2 vanilin šećera
  • 300 ml mlijeka
  • 100 g svježeg kvasca (2 i pol kockice)

Za premaz

  • 2 cijela jaja
  • kristal ili šećer u kockicama
  • Po potrebi
  • + 50-100 g brašna

Prostorija u kojoj pripremate pogače mora biti ugrijana, a sastojci bi trebali biti na sobnoj temperaturi. Umiješano tijesto nemojte stavljati na radijatore ili u ugrijanu pećnicu, a brašno obavezno prosijte.

Od ukupne količine brašna odvojite 200 grama na stranu jer će vam trebati kod prekuhavanja.

U 1300 grama brašna dodajte šećer i dobro promješajte. U sredini napravite rupicu i u nju izmrvite svježi kvasac te ulijte toplo mlijeko i pustite de da se kvasac digne.

Kada je kvasac nadošao, oko njega dodajte sve sastojke osim masnoće, nju ćete dodati tek nakon prvog prekuhavanja.

Od navedenih sastojaka dobro umjesite tjesto dok ne postane glatko. Mijesite ga ručno najmanje 10 minuta. Stavite na toplo dok ne udvostruči obujam.

Tijesto će vam se dignuti relativno brzo, za otprilike 60-70 minuta jer u njemu nema masnoće koju ćete naknadno dodati. Svaki put tijesto prekrijte krpom i toplom dekicom.

Kada se tjesto diglo dodajte mu otopljenu mlaku masnoću i s ostatkom brašna dobro umjesite.

Kada je tijesto udvostručilo obujam, ponovno ga premijesite i formirajte male loptice te ih posložite na lim obložen papirom za pečenje i pustite pogače ponovno da se dižu.

Nakon 30 minuta zarežite sirnice škarama malo dublje i ostavite još 10 minuta da se dižu.

Premažite vanjske rubove jajima i stavite ih peći 30 do 35 minuta na 180 stupnjeva u prethodno ugrijanu pećnicu. Čim počnu lagano rumeniti u pećnici, pogače prekrijte folijom i nastavite peći do kraja. Vrlo je bitna dužina pečenja! Nemojte ih prepeći jer će vam se presušiti. Prije vađenja iz pećnice, sirnice obavezno provjerite čačkalicom.

Vruće odmah premažite žumanjkom i pospite šećerom.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.