Više

    Prevencija je tema međunarodnog skupa policajaca u Šibeniku. Po uzoru na Nijemce mogli bi graditi parkinge za žene

     

    Prevencija kriminala kroz urbano planiranje te prevencija korupcije i terorizma tri su glavne teme ovogodišnjeg radnog posjeta njemačkih, srpskih i bosanskohercegovačkih policajaca svojim kolegama iz Policijske uprave šibensko-kninske. Prevencija u policijskom poslu je, mahom ističu strani policajski stručnjaci, slična kao i sa zdravljem – bolje je spriječiti nego liječiti.

    Da su prevenciju usprkos represiji izrazito ozbiljno shvatili na ‘Zapadu’, svjedoči i činjenica da je gošća ovogodišnjeg radnog sastanka između kolega triju zemalja, u koju je uključena i BiH, Beatrice Suppes, arhitektica, odnosno policajka koja u njemačkoj saveznoj državi Baden-Württemberg radi kao službenica za prevenciju kriminaliteta kroz urbano planiranje.

    – Moj posao je poduzeti takve mjere da kroz urbanizam spriječimo počinitelja kaznenog djela. Kako? Znanstveno smo uspjeli dokazati da okruženje ima velik utjecaj na sam osjećaj sigurnosti. I upravo zbog toga imamo, primjerice, parkiralište za žene koje je iskorišteno da se pokaže kako se kroz urbanizam povezan s prevencijom kriminaliteta može utjecati na jačanje subjektivnog osjećaja sigurnosti – objasnila je arhitektica i policajka.

    Što se tiče upravo tog primjera, parkirališta za žene, policajka Suppes ističe kako ono nije napravljeno zato što u Njemačkoj postoje pokazatelji da su žene učestalo žrtve fizičkog nasilja ili bilo kojeg drugog oblika nasilja na parkiralištima.

    – Parkinzi za žene su osmišljeni da pokažu kako se kroz urbanizam može utjecati na prevenciju kriminala, kroz bolju rasvjetu ili bližu poziciju naplatnoj kućici. Dosta često se govori o prostorima gdje se osjeća strah, a ako znamo da postoji prostor gdje se plašimo, prva reakcija će biti da taj prostor zaobilazimo. Rezultat takvog ponašanja je da ima sve manje prisutnosti socijalne kontrole, a upravo to koriste osobe koje su sklone kriminalnom ponašanju. Zato je moj posao prije same gradnje dati savjete kako izbjeći nepoželjne prostore, osvijetliti ih, drukčije odrediti prilaze određenim zgradama, osmisliti zelenilo – objasnila je zanimljiv koncept njemačka policajka.

    DSC_0031

    Prevencija je zakonski prvi policijski zadatak

    Prvi put na radnim susretima njemačke i hrvatske policije koji traju petnaestak godina, bio je i predstavnik BiH. Šibenske, njemačke i srpske kolege posjetio je Miroslav Živković, načelnik Ureda policijskog komesara u MUP-u Županije posavske.

    – Drago mi je što sam na ovoj radionici. Nije da BiH nema preventivnih djelovanja, ali svakako smatram da to treba dići na višu razinu. Bilo bi dobro da imamo i mi vijeća za lokalnu prevenciju, kao što ih ima Hrvatska, no Bosna ima složeno ustavno uređenje kad su u pitanje policijske agencije. Treba ići u smjeru da se u prevenciju što više uključi policija, ali i cijelo društvo – kazao je Živković.

    S njime se složio kolega Vladimir Stojanov iz MUP-a Srbije koji radi u odjeljenju za prevenciju kriminala. U našoj susjednoj zemlji se, napominje, prevencija provodi od 2003. godine, ali sve je krenulo nabolje kada je 2013. godine donijeta strategija o razvoju prevencije, a čak je 2016. zakonski prvi policijski zadatak postala prevencija.

    – Naravno da je međunarodna suradnja vrlo važna za sve oblasti rada. Skupljamo dobru praksu i iskustvo iz svih zemalja – dodao je Stojanov.

    DSC_0040

    Prevencija nije mjerljiva, ali je itekako važna

    U Šibeniku boravi i Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije. Ona naglašava kako prevencija igra vrlo važnu ulogu u policijskom radu jer zapravo sprječava da se kazneno djelo i devijantno ponašanje uopće dogode.

    – Prevencija nije statistički pokazatelj koji pokazuje je li broj kaznenih djela manji ili veći na određenom području. Preventivni rad i primarna prevencija, mislimo na djecu i mlade, tek nakon pet godina pokazuju određene rezultate. Kada govorimo o senzibilizaciji, primjerice, nasilja nad ženama, onda će kriminalnih djela biti više. Jer, što je veći preventivni rad, u tom smislu će i samih kaznenih djela biti više budući da smo ušli u određeni prostor gdje senzibiliziramo žene da prijave nasilje. Netko drugi nije netko drugi nego ga se to tiče i ne smije zatvoriti oči, nasilje nije vezano za četiri zida – rekla je Veber.

    U Hrvatskoj se, dodaje, jako puno radi na senzibilizaciji djece i mladih na vršnjačko nasilje, drogu, kocku i alkohol. Tu je i akcija Manje oružja, manje tragedija u kojoj se može bez sankcija policiji predati neprijavljeno oružje. I njezin kolega, načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić, napominje da je uvijek bolje spriječiti nego liječiti, a prevencija je, prema njegovim riječima, glavna zadaća policije. Pun je riječi hvale za program u kojem njemački, hrvatski i srpski policajci razmjenjuju svoja iskustva.

    – Prije dvije godine bio sam u Vrnjačkoj Banji u Srbiji na radionici gdje smo mi i Nijemci educirali srpske kolege. Ovaj program traje dugi niz godina, a kao načelnik PU nekoliko puta sam išao u Njemačku. Urbana sigurnost ključno je pitanje jer više od polovice svjetskog stanovništva živi u gradovima. Pametni gradovi budućnosti ulažu jako puno u sigurnost. Na primjer, i mi u Šibeniku i Vodicama krećemo s nekoliko projekata u suradnji s Gradovima. Postavit ćemo u Šibeniku videonadzor sa 73 kamere, na prometne pravce, glavne ulice, trgove, škole jer teško da će se netko odlučiti za kriminalno djelo ako zna da su tu kamere – naglasio je Kostanić

    Također, kazao je kako puno rade i na prevenciji i sigurnosti turista. Razlika je od prije 20 godina kada u micali policajce od turista. Danas turisti žele vidjeti policiju i Hrvatska po tom pitanju postaje jako sigurna zemlja.

    DSC_0007

    Na mladima svijet ostaje

    Njegov kolega iz Njemačke, Jochim Schneider, zadužen za program PROPEKA, odnosno za prevenciju cijele Savezne Republike Njemačke od 80 milijuna ljudi, naposljetku je istaknuo kako je prevencija u njihovoj policiji jedan od temeljnih stupova. Inače je zadužen za prevenciju u njemačkoj saveznoj državi Baden-Württemberg, a kako je njegova država najbolja u tom vidu policijskog posla, onda je šef preventivnog programa cijele države.

    – Naravno da uz prevenciju postoji i represija. Naš cilj je da imamo što je moguće manje kaznenih djela i žrtava i da se kroz prevenciju djeluje da do tako nečeg ni ne dođe. Prevencijom se može najviše utjecati na želju svake države, a to je da su joj građani sigurni. Cilj su nam mlade osobe. Zašto? Jer kod njih najbolje možemo djelovati u izgradnji stava, da se suprotstave bilo kakvom nasilju i da su u stanju reći ne. Bilo da je seksualno nasilje, radikalizacija ili nešto treće – zaključio je Schneider te poručio da prevencija ide od šefa policije.

    DSC_0054

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Iz trgovina se povlači brašno, kupci mogu dobiti...

    Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda Raženo brašno integralno – organsko 1000 g Nutrigold, LOT: RO-MIW24, najbolje upotrijebiti do 30. 8. 2024. zbog...

    FOTO Vrhunska neurokirurgija i sve na jednom mjestu...

    Dugo su godina Šibenčani, zbog činjenice da u gradu nema neurokirurga, kod specijalista iz ove oblasti morali odlaziti u susjedne, veće gradove, a nerijetko...

    U Šibeniku imamo i lopova koji obožava knjige,...

    U Šibeniku je nepoznati lopov jednoj udruzi ukrao knjige i pričinio štetu od 1.200 eura. - U noći sa 27. na 28. veljače u Šibeniku,...

    Dio Skradina bez struje u petak, 19. travnja

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode radi više sile, u petak 19. travnja bit će obustavljena isporuka električne energije od...

    NAJNOVIJE

    Iz trgovina se povlači brašno, kupci mogu dobiti povrat novca

    Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda Raženo brašno integralno – organsko 1000 g Nutrigold, LOT: RO-MIW24, najbolje upotrijebiti do 30. 8. 2024. zbog...

    FOTO Vrhunska neurokirurgija i sve na jednom mjestu ono je što je Šibeniku nedostajalo

    Dugo su godina Šibenčani, zbog činjenice da u gradu nema neurokirurga, kod specijalista iz ove oblasti morali odlaziti u susjedne, veće gradove, a nerijetko...

    U Šibeniku imamo i lopova koji obožava knjige, ali ih ne kupuje

    U Šibeniku je nepoznati lopov jednoj udruzi ukrao knjige i pričinio štetu od 1.200 eura. - U noći sa 27. na 28. veljače u Šibeniku,...

    Dio Skradina bez struje u petak, 19. travnja

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode radi više sile, u petak 19. travnja bit će obustavljena isporuka električne energije od...