Više

    Crna rupa Šibenika postaje ‘Importane znanja’: Županija pred realizacijom 30 milijuna kuna vrijednog projekta

     

    Punih 14 godina od izdavanja građevinske dozvole za godinama prazan i zapušten šibenski ‘Importane’ Šibensko-kninska županija ima rješenje kojim će taj prostor konačno staviti u funkciju, ali to neće biti trgovački, parkirališni ili neki drugi komunalni ili komercijalni, nego razvojni sadržaj.

    Za potrebe realizacije projekta Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu, odlukom Gradskog vijeća Šibenika, svoj dio prava građenja na zemljištu gdje je izgrađen pješački pothodnik iznad tunela Vrulje, Grad Šibenik je prenio na Šibensko-kninsku županiju, osnivača Industrijsko-obrtničke škole.

    – Bit će to pravi srednjoškolski ‘Importane’ ili ‘Importane znanja’. Postigli smo suglasnost s gradom i to je idealna situacija za prostor koji je blizu škole i lokacijski Bogom dan. Neuobičajeno je što je u pothodniku, ali to se arhitektonski i građevinski da riješiti da ne manjka svjetla. Konačno ćemo, zajedno s Gradom, staviti točku na i oko tog prostora koji je izazivao puno polemika obzirom koliko stoji u stanju u kojem jest. Već je samom najavom prerastanja u centar kompetentnosti, Industrijsko-obrtnička škola dobila, laički rečeno, pluseve od kojih možemo imati samo daljnje korist razvojem kvalitetnih kadrova jer je riječ i o tradiciji, ali i okruženju metalsko-strojarske proizvodnje – kaže Goran Pauk, šibensko-kninski župan.

    Importane danas
    Importane danas

    Zašto strojarstvo, a ne turizam?

    U cjelokupnoj reformi školstva u Hrvatskoj naglasak je na strukovnom obrazovanju jer se uvidjelo da upravo ono ne daje onakve kadrove kakve bi današnje gospodarstvo trebalo.

    – Preko centara kompetentnosti nastoji se podignuti razinu strukovnog obrazovanja. U njima će se provoditi programi redovnog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja. Svrha centara kompetentnosti je i suradnja s gospodarskim i civilnim sektorom – pojašnjava Pauk, dodajući kako je strojarstvo odabrano iz razloga što su svi podaci potvrđivali da smo tu najspremniji, dok bi u koncepciji ugostiteljstva i turizma imali poprilično jaku konkurenciju drugih regija na obali.

    U postupku kandidiranja šibenske Industrijsko-obrtničke škole potpisano je više od 60 sporazuma o suradnji, između ostalih sa strukovnim komorama, Razvojnom agencijom, Centrom AluTech, HZZ-om, FESB-om u Splitu, FSB-om u Zagrebu, Veleučilištem u Šibeniku i sa 18 srednjih škola s područja triju dalmatinskih županija. Potporu projektu dali su i brojni gospodarstvenici iz Dalmacije, od Impol-TLM-a, Brodosplita, ZM-Vikoma, preko SkelinMonta i Ivanala, do MIAB-a i Cronomara.

    industrijsko-obrtnicka-skola

    Industrijsko-obrtnička škola je, odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja, 20. srpnja prošle godine, imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u sektoru strojarstva za područje triju dalmatinskih županija.

    Odluka Gradskog vijeća o prijenosu prava građenja uvjetovana je obvezom da Šibensko-kninska županija, odnosno Industrijsko-obrtnička škola u roku od dvije godine ishoduju sredstva za realizaciju Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu, odobrenje preinake sadržaja prava građenja od vlasnika zemljišta Republike Hrvatske, odnosno HŽ Infrastrukture te izmjene građevinske dozvole i drugih akata.

    Ispune li se svi ti uvjeti Grad Šibenik će besplatno prenijeti pravo građenja na rok dok na tom zemljištu bude postojala građevina, ali ne dulje od 60 godina.

    Europa daje svih 30 milijuna kuna

    Naime, projektni prijedlog Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu vrijedan 30 milijuna kuna prošao je evaluaciju Ministarstva znanosti i obrazovanja te se očekuje da će nakon prolaska na natječaju biti u potpunosti financiran novcem iz europskih fondova. Kako je riječ o projektu u interesu grada i županije, Gradsko vijeće je podržalo odluku o ustupanju prava građenja.

    – Dogovoreno je da će po predočenju idejnog rješenja namjene, na kojem radimo, HŽ-Infrastruktura će odobriti izmjenu sadržaja prava građenja. Tada možemo ići u izmjenu građevinske dozvole i arhitektonsko osmišljavanje prostora za potrebe škole. Natječaj za financiranje projekta otvoren je do rujna ove godine i na njega ćemo se javiti kako bi osigurali tih 30 milijuna kuna iz europskih fondova i nastavili s izradom glavnog projekta. Građevinski radovi i uređenje prostora koštat će oko 19 milijuna kuna, a na opremanje praktikuma i radionica otpada 11 milijuna kuna – opisuje Pauk novi Centar kompetentnosti u strojarstvu u kojem će se naći sva najsuvremenija oprema i strojevi za brojne strojarske discipline, sve ono što nam jako nedostaje na tržištu rada.

    Sve procedure natječaja za europski novac, ishođenja dozvola i provedbe javnih nabava za građevinske radove i opremu Šibensko-kninska županija planirala je tako da bi novi Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu bio u funkciji za školsku godinu 2021/22.

    importane zatrpane2-josipa140513

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Jutros otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, najviše...

    Birači u BiH i dijaspori danas i sutra glasuju na izborima za Hrvatski sabor. U 11. izbornoj jedinici, koju praktično čini cijeli svijet, glasuju...

    Bogat program u povodu Noći knjige u šibenskoj...

    Noć knjige je uz Mjesec hrvatske knjige, najveća manifestacija u Republici Hrvatskoj kojom se potiču čitanje i razgovor o važnosti knjige u suvremenom društvu,...

    Želite volontirati? Prijavite se na akciju čišćenja podmorja...

    Akcija čišćenja podmorja na području Marine bit će održana u subotu, 20. travnja u 10 sati. Na akciji će sudjelovati lokalni Ronilački klub Murter-Kornati,...

    NAJNOVIJE

    Jutros otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, najviše birača u Mostaru: ‘Odaziv je dobar, nema incidenata’

    Birači u BiH i dijaspori danas i sutra glasuju na izborima za Hrvatski sabor. U 11. izbornoj jedinici, koju praktično čini cijeli svijet, glasuju...

    Bogat program u povodu Noći knjige u šibenskoj Knjižnici

    Noć knjige je uz Mjesec hrvatske knjige, najveća manifestacija u Republici Hrvatskoj kojom se potiču čitanje i razgovor o važnosti knjige u suvremenom društvu,...

    Želite volontirati? Prijavite se na akciju čišćenja podmorja na području Marine Betina

    Akcija čišćenja podmorja na području Marine bit će održana u subotu, 20. travnja u 10 sati. Na akciji će sudjelovati lokalni Ronilački klub Murter-Kornati,...