Jutro na šibenskoj pijaci na Veliki petak uobičajeno je obilježila velika gužva, a za neke kupce i visoke cijene. Tako će Šibenčani za kilogram salate morati izdvojiti 16 kuna, a ako ste uporni, na drugom štandu ćete je platiti 12 kuna. Svežanj kapulice je pet kuna, a ako vam pak treba kilogram, izdvojit ćete 15 kuna. Rotkvice također koštaju pet kuna, a nudili su nam i ‘mišanciju’ za 12 kuna.

U razgovoru s prodavačima, s onima koji su bili susretljivi i raspoloženi za razgovor, a što je jutros bio rijedak slučaj, doznali smo kako im ove godine ide prodaja i što ljudi najviše  kupuju.

– Prodaja ide jako slabo. Znatno slabije nego prošle godine iako su cijene kod mene uvijek iste. I lani je kapulica bila pet kuna, znači uvik ista cijena tijekom cijele godine. Ljudi danas najviše kupuju kapulicu i ravanele – kazao nam je Josip Trogrlić, prodavač na pijaci.

Neki trgovci s pijace, pak, muku muče s trgovačkim centrima.

– Di kod se štogod proda, a di god neće ama baš ništa. Konkurencija je velika, ubili su nas ovi centri jer ljudi sve tamo kupuju. A ove moje susjede zakupe sve iz ovih centara i onda donesu ode pa nama otežavaju posao. Nema nikakve razlike od prošle godine, isto je ovako bilo i lani – rekla nam je Tona, prodavačica na štandu.

Što se tiče kupaca, kojih je bilo mnogo, također smo čuli svakojaka mišljenja, ali i što pripremaju za uskršnji stol.

– Povrća ima na sve strane, prodavači su izuzetno pristojni, kao i sve cijene. Što se tiče uskršnjeg menija, svake godine isto, a to je janjetina i dosta povrća i naravno ništa bez orahnjače – ispričala nam je Ankica dok je obilazila štandove.

– Ispečemo malo gradela i naravno pun pijat kapulice, a cijene su, čini mi se, ove godine nekako pristupačnije nego prošle godine – dobacio je kupac Tonko.

U mesnicama slična priča. Gužva i izbirljivo oko kupaca koji žele nabaviti kvalitetno meso za uskršnji blagdanski stol. Cijene svugdje više-manje iste. Tako za janjetinu treba izdvojiti oko 75 kuna, a za odojak otprilike 40 kuna.

– Isto vam je to otprilike svake godine, kuri uvijek janjetina, zatim odojak, a i teletine se nađe, ovisi kako ko ima novaca. Neki ljudi kupe i piletinu. Teška su vremena pa su i mušterije sumnjičave u vezi podrijetla mesa, pogotovo nakon onih događaja u Poljskoj – priča nam jedan šibenski mesar.

Ima i kupaca koji ne gaje tradiciju, nego kupuju ono što im je po guštu i što nema intezivan miris.

– Nisam vam ja baš od janjetine, osim ako nije baš baš mlada. Draža mi je teletina… – doznali smo od Mirka.

– Ne voliš janjetinu, Mrirko – ubacio se mesar.

– Ma volim, rekao sam ako je baš mlada, ali ne volim onaj miris poslije na prstima – otkrio je Mirko dok je kupovao teletinu.

U jednoj drugoj mesnici, zbog gužve za pultom, kratko su nam rekli što njihovi kupci kupuju.

– Najviše ide janjetina ipak, a kupuju ljudi i šunku i mljeveno meso, svako prema svojim mogućnostima – kazao je zaposlenik mesnice dok je rezao komad janjetine.

Zatekli smo i jedan bračni par dok su čekali red, ne dvojeći ni sekunde o tome što će kupiti.

–  Mi smo tradicionalisti tako će danas biti bakalar, a na Uskrs janjetina i kuhana šunka. Nastojimo ne pretjerivati sa spizom jer živimo sami i šteta je bacat – poručili su za kraj supružnici Vinko i Marija.

(F. Pražen, E. Rahimić)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.