‘Sjene’ će prigodnim programom obilježiti Međunarodni dan plesa

Plesni teatar Sjene iz Šibenika u našoj županiji pokrenuo je inicijativu obilježavanja Svjetskog dana glazbe koji se slavi 29. travnja. Ove godine prigodni program pod nazivom ‘Sjene po gradu’ održat će se danas na Trgu Pavla Šubića s početkom u 18 sati.

Riječ je o javnoj prezentaciji plesa po metodama i u okviru načina rada udruge, dakle o zagrijavanju u centru, prostornim vježbama i kratkim kombinacijama.

Do kraja plesne sezone u šibenskom kazalištu od 2. do 7. lipnja igrat će plesna predstava ‘Zlokobno zrcalo’ koja je dramaturška obrada Andersenove bajke ‘Snježna kraljica’ u režiji Zorane Mihelčić.

Od 22. do 27. srpnja održat će se ‘Šibenik Dance Festival’ koji već devetu godinu zaredom okuplja međunarodne plesne kompanije i umjetnike iz 11 zemalja među kojima su predstavnici iz Kine i SAD-a.

Inače, Svjetski dan plesa slavi se od 1982. godine, a u Hrvatskoj od 2006. godine te se održavaju razni plesni programi. Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

UNESCO-v Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples ITI, za Svjetski dan plesa izabrao je datum 29. travnja, kao podsjećanje na dan rođenja začetnika modernog baleta i jednoga od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.