Dvodnevni 11. Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije, koji je u Skradinu okupio 179 izlagača, otvorio je danas premijerov izaslanik Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede. Sajam organiziraju Šibensko-kninska županija i županijska Razvojna agencija, partner je Osječko-baranjska županija iz koje je stiglo 13 izlagača, dok ih je iz Šibensko-kninske županije 63.

Uz nezaobilazne čestitke Goranu Pauku, županu domaćinu na prinovi u obitelji, Tolušić je naglasio kako već niz godina obilazi sve sajmove u Hrvatskoj i osmi put je u Skradinu.

– Ima većih sajmova u državi, ali nema meni dražeg, nema ovakvog sajma s dušom uz ovoliko puno optimizma i prijatelja. Jedna je lijepa kućna, domaćinska atmosfera i to čini ovaj sajam različitim od svih drugih. Hrvatska ima najkvalitetnije prehrambene proizvode, ne samo u Europi, možda i šire, najbolja vina, najbolje rakije i vrijeme je da to pokažemo i sebi samima, ali i drugima – kazao je Tolušić, skrativši priču jer, kako je rekao ‘mali Borna čeka svog ćaću’.

I sretni tata iskoristio je govornicu kako bi uputio čestitke svojoj supruzi i djeci te zahvali svim čestitarima.

– Danas su mi i sreća i raspoloženje na entu potenciju, a presretni smo svi jer već jedanaestu godinu zaredom na ovom događanju prezentiramo barem dio onoga što želimo imati u ovoj našoj županiji. To je tradicionalna, domaća poljoprivreda sa svim onim lijepim proizvodima koje ovi naši izlagači imaju na štandovima i s druge strane naše turističke prednosti koje su najbolje objedinjene upravo u Skradinu, mjestu u kojem inzistiramo na održavanju ove manifestacije. Nastavit ćemo davati maksimalan obol i pomoć te borbu za europske strukturne i ruralne fondove i za sve što nam omogućava da ovo dignemo na maksimalnu moguću razinu jer je to radi svih nas i radi mladih koji sve više ostaju na selu baveći se ovim što mi ovdje danas promoviramo, poljoprivredom i turizmom – poručio je Pauk.

– Ovaj sajam je bitan iz niza razloga koje vidite ovdje. Ova hrana, ova ponuda je autohtona hrvatska i nigdje u svijetu ovakvu hranu ne možete vidjeti i kušati. Sve ovo zlata vrijedi vani. Moramo se udružiti, postati vidljiviji i agresivniji u nastupu. Moramo više voliti i cijeniti ono što radimo, što proizvode naši vrijedni ljudi i na tom graditi budućnost – kazao je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjski.

Dobrodošlicu svima u najstariji grad u Šibensko-kninskoj županiji poželio je Antonio Brajković, gradonačelnik Skradina.

– Ponosni smo što ova iznimna i vrijedna manifestacija okuplja najbolje različitosti naše baštine. Povrh svega najveća su vrijednost ljudi koji su nam došli iz svih krajeva Hrvatske zato što oni svjedoče uspjeh tamo gdje ga nitko ne očekuje, na hrvatskom selu. Ovi ljudi su nadahnuće i poruka mladim ljudima da vrijedi ostati živjeti na selu i da je moguće na selu stvarati uspjeh jednako kao u zemlja kojima stremimo – poručio je Brajković najavivši brendiranje Skradina kao gourmet destinacije koja će plasirati proizvode ljudi koji tu žive i rade.

Pozdrave predsjednika Sabora prenio je Jandrokovićev izaslanik Nediljko Dujić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, kazavši kako su se jutros čuli te kako mu je Jandroković rekao ‘e da sam s vama’.

– Uvik je lipo biti u Skradinu i u Šibensko-kninskoj županiji. Mali Borna će morati pričekati dok vidi ćaću, a još će mu ćaća izbivati i u Bruxellessu i okolo po svijetu. Danas trebamo znati da je svih ovih 11 godina Sajma agroturizma na čelu županije isti čovjek, naš aktualni župan Goran Pauk. Kao suradnik ne mogu a da mu ne zahvalim na ovom sajmu koji ima dušu. Ljudi vole doći iz cijele Hrvatske, a vjerujem da će kroz idućih pet godina biti prilike da ovaj sajam smjestimo u čvrstu građevinu poglavito koristeći sredstva EU. Vjerujem da će danas i sutra u Skradinu biti preko 20 tisuća posjetitelja i da će iz godine u godinu biti sve veći pritisak jer je vrlo bitno autohtone, domaće proizvode plasirati na Jadranu – rekao je Dujić.

Ugostitelji iz šibenske Obrtničke komore u mega tavi pripremili su za otvaranje sajma pidoče iz šibenskih uzgajališta želeći na taj način pomoći brendiranju tog morskog ploda iz načišćeg zaljeva u Hrvatskoj.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.