Više

    Recept za najpopularniji desert pariških slastičarnica

     

    Oduvijek ste htjeli ispeći šarene francuske chic kolačiće, ali se niste usudili? Usudite se uz ovaj recept jer koliko god komplicirano zvučalo, jako je jednostavno. Samo pažljivo pratite upute, poštujte napisana vremena pripreme i trud će vam se višestruko isplatiti!

    Macarons su prhki kolačići od badema i bjelanjaka koje poznaje i kojima se divi baš čitav svijet. Možemo ih naći u bezbroj različitih boja ili nijansi jedne boje, a nisu rijetki niti oni prirodni, bez dodatka ikakvih boja.

    Bojiti ih možete umjetnim prehrambenim bojama ili onim prirodnima poput praha maline, matcha praha, praha od cikle ili borovnica, ali i običnim prahom gorkog kakaa. Ako ih bojite umjetnim bojama, bojite ih onima u prahu ili u gelu jer bi tekuće boje mogle utjecati na samu teksturu kolačića.

    A punjenje? Možete ih puniti čime god vam srce želi! Napravite čokoladni ganache(zagrijte 150 g slatkog vrhnja i prelijte preko 200 g grubo narezane tamne čokolade, promiješajte i ostavite da se ohladi i stisne pa premiksajte i punite), napunite ih omiljenim kupovnim nougat ili kokos namazom, možete ih puniti i običnom marmeladom ili lemon curdom (kuhanom kremom od žumanjaka i limuna), odnosno različitim voćnim kremema. Izbor je na vama!

    Sastojci:

    90 g bjelanjaka (oko tri komada od srednje velikih jaja)
    60 g kristal šećera
    100 g sitno mljevenih, blanširanih badema (bijelih)
    165 g šećera u prahu
    malo soli
    prirodna boja za bojenje (matcha u prahu, malina u prahu, kakao i sl.) ili jestiva boja za bojenje (umjetna u prahu ili gelu)

    Za punjenje:
    čokoladna ganache krema, nougat krema, bijela kokos krema, marmelada ili lemon curd

    Priprema:

    1. U zdjelu za miksanje stavite bjelanjke, dodajte im par zrna soli i lagano ih mutite dok se ne počnu pjeniti, kad se lagano zapjene dodajte prvu turu kristal šećera (šećer dodavajte u par navrata). Mutite dok ne dobijete lijepu, sjajnu i čvrstu smjesu.

    2. U posebnoj zdjelici izmješajte sitno mljevene bademe i šećer u prahu pa dodajte sve odjednom u tučene bjelanjke. Ako koristite boju, u ovom trenutku dodajte i boju koju ste izabrali (jačinu boje odredite sami; prirodne boje treba više, umjetne manje) pa u par navrata sve izmiješajte naglim pokretima koristeći silikonsku špatulu. Nastavite miješati preklapajući smjesu, dok ne dobijete finu, ujednačenu smjesu u kojoj se boja lijepo povezala sa svim ostalim sastojcima.

    3. Premjestite smjesu u slastičarsku vrećicu i istiskujte manje hrpice smjese koja bi se trebala sama razliti do promjera 2,5 – 3 cm. Smjesu možete istiskivati na silikonsku podlogu ili na papir za pečenje koji ste stavili na pleh. Kad ste sve istisnuli, dobro izlupajte plehom o stol ili tvrdu podlogu kako bi izašli mjehurići zraka i ostavite pleh na sobnoj temperaturi da se smjesa suši na zraku između 30 i 60 minuta.

    4. Macaronse stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150°C i pecite između 10 i 15 minuta.

    5. Kad su macaronsi pečeni izvadite ih van iz pećnice i odmah prebacite papir ili podlogu na rešetku kako biste zaustavili proces pečenja. Pustite da se macaronsi skroz ohlade i tek onda ih odvojite od podloge. I punite nadjevima po želji, npr. čokoladnim ganacheom, nougat namazom, lemon curdom i slično.

    Izvor: Zadovoljna.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Ovako su operirali prevaranti iz lažnog call centra...

    "Mobitel morate odnijeti u banku i čitavo vrijeme držati liniju otvorenom kako bismo mi mogli snimiti razgovor koji će se dostaviti sucu Turudiću na...

    VIDEO Gotovo pa nestvarni prizori: Dalmacija se zabijelila,...

    Travanj je poprilično iznenadio Hrvate. Nakon gotovo pa ljetnih temperatura i pospremanja zimske odjeće u ormare, vratila se mnogima nimalo ugodna hladnoća i vjetar,...

    Ryanair upravo ima super akciju. Letovi za Malagu,...

    Uzbudljive destinacije sada su doslovno na dohvat ruke, jer Ryanair, jedna od najvećih europskih aviokompanija, upravo ima super akciju. Sada je pravo vrijeme da...

    Umro je Damir Matković, jedno od najprepoznatljivijih lica...

    Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković. Osim novinarskog rada bio je izuzetno angažiran i...

    NAJNOVIJE

    Ovako su operirali prevaranti iz lažnog call centra koji su građanima oteli milijun eura, zloupotrijebili i Turudićevo ime!

    "Mobitel morate odnijeti u banku i čitavo vrijeme držati liniju otvorenom kako bismo mi mogli snimiti razgovor koji će se dostaviti sucu Turudiću na...

    VIDEO Gotovo pa nestvarni prizori: Dalmacija se zabijelila, pada gust snijeg i hladno je

    Travanj je poprilično iznenadio Hrvate. Nakon gotovo pa ljetnih temperatura i pospremanja zimske odjeće u ormare, vratila se mnogima nimalo ugodna hladnoća i vjetar,...

    Ryanair upravo ima super akciju. Letovi za Malagu, Maltu i Rim već od 13 eura

    Uzbudljive destinacije sada su doslovno na dohvat ruke, jer Ryanair, jedna od najvećih europskih aviokompanija, upravo ima super akciju. Sada je pravo vrijeme da...

    Umro je Damir Matković, jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije

    Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković. Osim novinarskog rada bio je izuzetno angažiran i...