Od 1. lipnja povećanje minimalnih bruto plaća od pet posto, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu za temeljna ugostiteljska zanimanja, proširuje se na sve poslodavce i radnike u Hrvatskoj u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, izvijestili su iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Rezultat je to Odluke o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva (KUU) koja je objavljena 3. svibnja, a donijelo ju je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

U svom priopćenju HUP navodi kako je zajedno s granskim sindikatima u novom postupku proširenja primjene kolektivnih ugovora ugovorila izmjena plaća, pa će tako minimalna bruto plaća sobarice, nosača prtljage i drugih sličnih poslova iznositi 3.750 kuna, poslovi pomoćnog konobara, pomoćnog kuhara, recepcionara i slastičara bit će mjesečno plaćeni minimalno 4.100 kuna, dok će konobari, kuhari, slastičari, recepcioneri i drugi slični zaposlenici imati zajamčenu minimalnu plaću od 4.950 kuna.

– Turistički sektor suočava se s nizom izazova a ljudski potencijali jedan su od najvećih. Cijela industrija se trudi kontinuirano unaprjeđivati uvjete rada za naše zaposlenike kako bi osigurali konkurentne uvjete u odnosu na zemlje u okruženju. Proširenje predmetnih izmjena Kolektivnog ugovora ugostiteljstva još je jedan korak u tom smjeru. Granski sindikati važan su partner na tom putu i zato mi je drago da s njima postižemo konsenzus oko važnih pitanja i zajedno unapređujemo sektor u kojem radimo – izjavio je Željko Kukurin, predsjednik HUP Udruge ugostiteljstva i turizma.

Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, poručila je kako će se ‘proširenjem primjene Dodatka I Kolektivnog ugovora ugostiteljstva kojim smo ugovorili veće plaće poboljšati položaj ugostiteljskih radnika radi motiviranja kvalitetne stručne radne snage na zapošljavanje u ugostiteljstvu u Republici Hrvatskoj i sprječavanja daljnjeg iseljavanja te unaprijediti učinkovitost sektora’.

– Ugovoreni novi iznosi najniže bruto osnovne plaće za tipična radna mjesta u ugostiteljskoj djelatnosti u iznosu od 4.950 kuna za poslove konobara, kuhara, slastičara, recepcionara itd. predstavlja minimalnu osnovnu plaću na koju se dodatno obračunavaju dodaci za noćni rad, rad nedjeljom i blagdanom te prekovremeni rad prema kolektivnim ugovorom definiranim iznosima – dodala je Cvitić.

Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske istaknuo je da nužnu ukinuti visoka porezna i parafiskalna opterećenja rada i osiguranje primjene Kolektivnog ugovora za ugostiteljstvo, uz istovremenu promociju ugostiteljskih zanimanja i reformu strukovnog obrazovanja.

– Od države očekujemo podršku našim naporima kroz osiguranje stabilnog poslovnog okruženja te kontrolu isplate plaća utvrđenih Kolektivnim ugovorom ugostiteljstva za domaće i strane ugostiteljske radnike u Hrvatskoj. Time će se spriječiti nelojalna konkurencija i sve njene štetne posljedice na radnike, poslodavce i državni proračun, kao i osigurati zakonite uplate poreza i doprinosa koje će se pozitivno odraziti na punjenje državnog proračuna, a time na sadašnji i budući materijalni položaj radnika, što je od najvećeg interesa poslodavaca i sindikata – riječi su Andrića.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.