Kulinarski vremeplov, projekt četiri županijska muzeja, bit će predstavljen sljedeći ponedjeljak u Muzeju Mimara na panelu pod nazivom ‘Međunarodni dan muzeja – Novi izazovi za muzejsku struku’. Projekt će predstaviti Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika i voditelj spomenutog projekta.
Glavni izlagač bit će predsjednica ICOM-a dr. sc. Suay Aksoy. Na panelu će se govoriti o novoj ulozi muzeja u razvoju društva i procesu izrade nove globalne definicije muzeja, a uz Kulinarski vremeplov bit će predstavljena još četiri projekta.
Međunarodni dan muzeja obilježava se 18. svibnja pod temom ‘Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije’. Muzeji svakog svibnja različitim aktivnostima obilježavaju Međunarodni dan muzeja. Svake se godine izabire nova, muzeološki relevantna tema, a za 2019. predložena tema potaknula je muzeje na drugačije inicijative i mobilnost. Naši muzeji pokušali su odgovoriti i na izazov društveno odgovornog djelovanja i aktivnog sudjelovanja u rješavanju problema današnjice poput stvaranje inkluzivnog i tolerantnog društva, očuvanje biosfere i održive poljoprivrede te očuvanje kulturnog nasljeđa za buduće generacije.
Podsjetimo, Kulinarski vremeplov održava se u kolaboraciji Muzeja grada Šibenika, Muzeja betinske drvene brodogradnje, Gradskog muzeja Drniš, Kninskog muzeja, NP Krka i Turističko-ugostiteljske škole.
Od prapovijesti do antike: Muzeji iz cijele županije pripremat će jela iz prošlosti, a tiskat će i kuharicu
Četiri muzeja u županiji u suradnji s Nacionalnim parkom Krka i Turističko-ugostiteljskom školom Šibenik u sklopu Edukativne muzejske akcije od 6. do 18. svibnja posjetiteljima će pokušati približiti prehranu od prapovijesti, antike, srednjeg vijeka pa sve do 18. stoljeća. Muzej grada Šibenika, Gradski muzej Drniš, Kninski muzej i Muzej betinske drvene brodogradnje tako će na…