Na tvrđavi Barone danas je održana radionica pod nazivom ‘Pršut–delicija naših otaca’ na kojoj su sudjelovali učenici Turističko–ugostiteljske škole Šibenik i to kuhari, konobari i hotelijeri pod vodstvom svojih mentora te uz asistenciju pršutara i vinara.

Radionica se održala u organizaciji Turističko–ugostiteljske škole u suradnji s Udrugom pršutara, a podršku projektu svojim prisustvom dao je i župan šibensko-kninski Goran Pauk, koji se okupljenima obratio u ime osnivača škole.

– U našoj županiji pršut je puno više od namirnice. To je ovdje simbol tradicije i stil života, karakterističan za naše podneblje. Uz fetu pršuta obilježavamo sve važne događaje u životu. Naša delicija posebno je na važnosti dobila otkako je Drniški pršut dobio zaštitu geografskog podrijetla na EU razini u čijem procesu je Županija od početka sudjelovala. Uz naša vina i kvalitetu naših ugostitelja, mogu reći da imamo fantastičan proizvod, koji možemo ponuditi našim turistima, ali i proizvod koji sigurno čeka i bogato Europsko tržište – kazao je župan te poželio sudionicima radionice puno uspjeha.

Prisutne je pozdravila i ravnateljica Turističko–ugostiteljske škole Senka Dodig, a na radionici su sudjelovali Drago Pletikosa, predsjednik Udruge pršutara i Zvonimir Marin, predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta, te vinar Ante Sladić.

Učenici su se tako educirali se o pravilnom rezanju pršuta, te kako sljubiti pršut s vinom, nakon čega su pod nadzorom svojih mentora kombinirali pršut s drugim namirnicama, što su prisutni imali prilike degustirati.

Turističko–ugostiteljska škola, uz svoju uobičajenu odgojno – obrazovnu djelatnost, sudjeluje u čitavom nizu izvannastavnih aktivnosti. Škola je poznata po uspjesima u brojnim natjecanjima i projektima kao što su: Gastro, Biser mora, Bakalarijada, Bura kup.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.