Deveti po redu Šibenik Dance festival bit će održan od 22. do 27. srpnja i to na čak četiri lokacije – tvrđavi sv. Mihovila, šibenskom kazalištu, tvrđavi Barone i Trgu Republike Hrvatske. Svečano otvorenje bit će održano na ljetnoj pozornici tvrđave sv. Mihovila gdje će publika imati priliku pogledati suvremenu plesnu predstavu ‘From In’, XieXin Dance Theatrea iz Kine.

Plesači, koreografi i pedagozi stižu iz čak dvanaest zemlja i to Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, Španjolske, Grčke, Albanije, Bugarske, Poljske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske.

– Ove smo se godine za svečanost otvaranja festivala odlučili za predstavu koja će pokazati svu moć plesa. Kineski plesni umjetnici donose nam dojmljivu izvedbu koju odlikuju fluidnost, preciznost i čistoća plesnog pokreta. Posebni ugođaj izvedbi će dati vrhunski osvijetljena ljetna pozornica tvrđave sv. Mihovila. Uvod je to u festival koji će zaljubljenicima u ples donijeti uvid u ponajbolje od suvremene svjetske plesne produkciji – kazala je na današnjoj tiskovnoj konferenciji za medije Zorana Mihelčić, direktorica festivala.

Na ovogodišnjem Dance festivalu očekuje se čak 20 plesnih programa dok je prošlih godina bilo samo tri do pet te će i ove godine biti održane brojne radionice ‘Art cube’ u jutarnjim satima u dvoranu Miminac, a namijenjene su plesačima s predznanjem.

Šibenčanka Antonia Dorbić koja je diplomirala na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, vodit će radionice za djecu čije su prijave u tijeku, a cijene će biti simbolične.

– Promoviramo kvalitetu, ali ponajprije i rad jer puno rada stoji iza izvođača i plesnih studija. Poruka ovogodišnjeg izdanja međunarodnog plesnog festivala jest ‘Probudimo svijest’. Stvarno smo zadovoljni što možemo svi zajedno doprinijeti kvaliteti kulturnog života u Šibeniku- istaknula je ravnateljica Javne ustanove Tvrđava kulture Gorana Barišić Bačelić.

Među najzanimljivijim izvođačima su Eltion Merja sa skupinom plesača iz Albanije te predstavom Be Different te Balkan Dance Project i Athom Theatre iz Bugarske s predstavom Crave. LajaMartin Physical Dance Theatre iz SAD-a izvest će Pinot Noir, a Anton Bruckner Dance Academy iz Austrije Forward to the Past.

Maciej Kuzminski iz Poljske dolazi s predstavom Repeat After Me, Transition Dance Company pri Institutu za umjetničku igru Beograda predstavit će Alizu, a koreograf Andonis Foniadakis i plesači baleta HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke Bolero. U kategoriji Young Emerging Dancers nastupit će Ivona Grubišić.

Ulaznice su u prodaji na Eventimu i na info pultu ‘City point’ dok će Na Trgu Republike Hrvatske biti izvedene plesne predstave za koje je ulaz slobodan.

– Plesni teatar Sjene i voditeljica Zorana Mihelčić već dugi niz godina nositelji su brojnih plesnih aktivnosti u gradu Šibeniku. Uz Šibenik Dance Festival svake godine organiziraju i Godišnju produkciju u šibenskom kazalištu koja je iznimno posjećena. Sjene već 18 godina djeluju kao plesni ansambl te im ovom prilikom čestitam na punoljetnosti – kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

Prigodno su, povodom predstavljanja Festivala, Sjene izvele i plesnu točku na Maloj loži.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.