‘U staroj gradskoj jezgri već pet mjeseci jedan restoran nema evidentirano bacanje smeća. S druge strane, Pelegrini to radi pet puta dnevno’, izjavio je na današnjoj sjednici Gradskoj vijeća šibenski gradonačelnik Željko Burić, nakon što je vijećnik SDP-a Joško Šupe poručio kako je vrijeme za ozbiljnu sjednicu na temu smeća u gradu.

Zakon o komunalnom gospodarstvu, podsjetio je Šupe, jasan je po pitanju regulacije komunalnog gospodarstva. Među ostalim tu je načelo učinkovitosti, racionalnost i neprofitnost.

– Zeleni grad ima dobit. Neka ima, ali ne toliku. Lani je Zeleni grad naplatio 4,5 milijuna kuna više od kućanstava, tako da mislim da ima prostora da se cijene preispitaju i korigiraju. S druge strane imamo i načelo učinkovitosti, a mi u gradu imamo hrpe smeća. Želimo da to funckionira kako treba i da slike smeća ne izlaze više u javnost, jer primarna zadaća Zelenog grada nije stvaranje dobiti – kazao je Šupe.

Burić se složio s njim i konstantirao kako ni gradska uprava nije zadovoljna načinom na koji funkcionira odvoz smeća.

– Otpad je problem 21. stoljeća, a smeće u Hrvatskoj kao da je postalo politička tema u kojoj opozicija pokušava intervenirati. Moramo se zajedno udružiti i raditi na edukaciji i prokazivanju pravilnih načina ponašanja s otpadom – poručio je Burić.

Šupu su, osim smeća, zanimali i radovi na Šubićevcu, pa je tako pozvao gradonačelnika da dođe kod njega, pije vodu iz boce, vuče kantu od smeća 200 metara dalje, gleda kad će se tuširati, noću pazi kuda će šetati jer nema javne rasvjete, a robu pere na ruke kako ne bi oštetitio mašinu.

– Sve je to zbog aljkavosti izvođača radova, a zbog toga je i poslovnim subjektima onemogućeno da rade. Apeliram na gradsku vlast da barem tim ljudima izađu u susret i oslobodi ih nameta koje plaćaju Gradu onoliko mjeseci koliko nisu radili. Mislim da Gradu prijete tužbe od ljudi koji ne mogu raditi zbog aljkavosti radova na projektu Aglomeracija – istaknuo je Šupe.

Gradonačelnik je zaključio kako je Grad već intervenirao u tom kvartu zbog radova i poručio da će što prije iznaći rješenje da se oni privedu kraju, ali i pokušati izaći u susret poduzetnicima na Šubićevcu.

(Naslovna FOTO: Ilustracija/Arhiva)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.