400 godina od smrti Fausta Vrančića: Govorili su da je zanemaren, a od događanja jedino – misa zadušnica

Ilustracija/Arhiva

Na 400. obljetnicu smrti Šibenčanina Fausta Vrančića, svjetskog izumitelja, hrvatskog jezikoslovca, diplomata i biskupa, održat će se jedino – misa zadušnica. Naime, ni Memorijalni centar Faust Vrančić u Prvić Luci ni šibenske kulturne ustanove i udruge, ne organiziraju nikakav poseban događaj kojim bi danas obilježili četiri stoljeća od smrti velikog izumitelja, a i najava Grada Šibenika o otkrivanju spomen ploče u konačnici je odgođena.

– Danas imamo misu zadušnicu u 17 sati u crkvi svete Marije od milosti u Prvić Luci, gdje je Faust Vrančić i pokopan. Tijekom cijele godine imat ćemo niz događanja, no o datumima je još prerano govoriti. Naime, mi nemamo puno zaposlenih, a sve što radimo – radimo u suradnji sa znanstvenom, akademskom i sveučilišnom zajednicom. Trenutno pripremamo dvije knjige, život i stvaralaštvo Fausta Vrančića koju potpisuje Marijana Borić, a kako je prije dvije godine održan međunarodni znanstveni skup ‘Machinae Novae’, pri kraju je i zbornik, kazala nam je ravnateljica Memorijalnog centra Faust Vrančić, Ivana Skočić.

Kapaciteti i organizacijske mogućnosti su im, dodaje, skromni, no tijekom cijele godine u planu im je niz radionica i čitaonica kojima će tematika biti upravo Vrančić.

Ni iz Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac ne pripremaju nikakav program povodom današnje obljetnice smrti izumitelja svjetskog glasa.

– Preklani simo organizirali znanstveni skup, 2016. godina bila je u znaku 950. obljetnice od prvog pisanog spomena grada Šibenika, a sada  smo u pripremama za novi ciklus predavanja, kratko nam je kazao Nikola Grubić, predsjednik šibenskih ‘baštinara’.

Od Vilijama Lakića, ravnatelja Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, doznajemo kako ni knjižnica nije planirala ništa konkretno za današnji dan kada je prije točno 400 godina u Veneciji umro Faust Vrančić.

– Nismo za danas planirali ništa. Cijela je godina pred nama, misllili smo da će Grad danas postaviti spomen ploču Faustu Vrančiću, ali vidimo da nije, a mi imamo nekoliko programa koji će se održati tijekom godine, od predstavljanja dvije velike knjige do izložbe, govori Lakić.

Mladena Baran Jakelić, pročelnica ureda šibenskog gradonačelnika Željka Burića, potvrđuje kako je Grad imao u planu danas otkriti spomen ploču, no taj je događaj ipak odgođen.

– Najavljivali jesmo, no to što danas nije otkrivena ne znači da neće u skorom vremenu. Nismo odustali od tog plana, a 400. obljetnica može se obilježavati cijele godine, poručuje Baran Jakelić.

Tako je obilježavanje okruglih četiri stoljeća od smrti izumitelja, fizičara, filologa i književnika potpalo jedino na misu zadušnicu, makar su upravo voditelji Društva za očuvanje šibenske kulturne baštine Juraj Dalmatinac prije dvije godine u kazalištu poručili da bi Grad Šibenik i Republika Hrvatska trebali više pridonositi prepoznatljivosti Fausta na nacionalnoj razini. Iste je večeri Hrvoje Zekanović, danas saborski zastupnik Hrasta, istaknuo da, dok druge nacije slave svoje velikane, Šibenik Vrančića koji je u rangu s Leonardom da Vincijem – zanemaruje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.