A di je Franko? Eno ga atomski zdesna Beri…

SDP je cijelo ljeto proveo u frakcijskim borbama čiji je glavni cilj bio svrgavanje Davora Bernardića s čela, zasad, najjače opozicijske stranke. I kad se činilo da će Bernardić pasti, on preživljava, i to s desnom pesnicom u zraku. A kraj njega, atomski zdesna, stoji Franko Vidović…

Član Predsjedništva stranke, koji je nakon fijaska na lokalnim izborima, odlučio da ga zanima samo nacionalna politika, morao je mnogo mozgati tijekom ljeta što će i kako će jer o novoj konstelaciji snaga ovisi i njegova politička budućnost. Prevedeno, barem još jedan saborski mandat.

Rame uz rame, Vidović je s Berom, kao nekad s Milanovićem, vojevao sve teže partijske bitke, ali ga nije napuštao. Sve te sjednice i razgovore nazivao je ‘pobjedama demokracije’. No, u jednom trenutku Vidovićeva pozicija jednog iz vrhuške stranke opasno se poljuljala, upravo kad se nakrivila i Berina. Netom nakon pisma stotinjak istaknutih SDP-ovaca koji su tražili odstupanje Davora Bernardića.

Zanimljivo je da su pismo potpisali i šef šibenske organizacije Tonči Restović, ali i Joško Šupe, nekadašnji Vidovićev pouzdanik, potom njegov nasljednik na čelu županijske organizacije. U izborima za šefa županijskog SDP-a bivši predsjednik, naravno, nije sjedio skrštenih ruku. Istaknuo je svog kandidata, mladog Igora Meića iz Pirovca, šefa lokalne turističke zajednice. Pa čak je u izjavi za Šibenski portal pred izbore podcjenjivački izjavio da Šupe nije sposoban voditi tako kompleksnu organizaciju. Sve to za dečka koji (ni)je obećavao…

Politički zadatak ovladavanja županijskom organizacijom, time i olakšavanja pozicije Beri, nije ostvario, stoga se u jednom intervjuu počeo prijetiti ostavkama opravdajući svoj čin umorom od politike. Išao je toliko daleko da je poručivao kako SDP čeka sudbina HSLS-a, odnosno konačan pad na dno. Logika takvog medijskog istupa leži u jednostavnoj Bernardićevoj logici; sjediš u Predsjedništvu, a nemaš utjecaj ni da mi osiguraš pobjednika u organizaciji kojoj si ti bio šef. Što ćeš mi?

Počela je tada politička šutnja. Bez izjava, intervjua, komentara na stanje u SDP-u koje je svakim danom kulminiralo. Ali, pojavio se Vidović u Pločama, među tridesetak SDP-ovih gradonačelnika i načelnika, mahom pripadnika struje koja je zagovarala odlazak Bernardića. Kad smo ga upitali zašto je bio u Pločama, odgovorio nam je da je otišao na Maraton lađa na poziv SDP-ova gradonačelnika Miše Krstičevića, i to kao saborski zastupnik. A ne kao pučist.

I onda. Kad je izgledno da Bernardić preživljava uz pomoć prijetnje da će dati ostavku samo ako njegovi protivnici odu iz Predsjedništva i Glavnog odbora, ali uz još svesrdniju asistenciju vladajućeg HDZ-a i afere s Milijanom Brkićem, u društvu Bernardića se pojavljuje Vidović, atomski zdesna predsjedniku. I diže šaku protiv mirovinske reforme, pritom fotografiran i objavljen u Facebook postu pod simptomatičnim nazivom ‘Doživi mirovinu, i tebe se tiče’. Jer, ipak će Bero sastavljati liste prvo za EU parlament, a vjerojatno i za domaći parlament, gdje su prilično dobro plaćene sinekure.

Sve u svemu, pitanje je hoće li u međuvremenu netko od nadređenih, baš kao u bivšoj JNA, viknuti ‘atomski zdesna’. U tom slučaju Vidović bi se morao baciti lijevo na pod, točno preko Davora Bernardića…

(Naslovna fotografija: Facebook/SDP Hrvatske)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.