Aglomeracija, Bikarac, vodička obilaznica… U šest godina naša županija ima ugovorenih 1,5 milijardu kuna EU projekata

Šibensko-kninska županija je u ovoj fazi financijske perspektive, dakle od 2014. do 2020. godine, kroz više od 133 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava ugovorila gotovo 1,5 milijardi kuna, pri čemu je na projektnoj razini 639 poduzeća primilo potporu iz EU fondova, a kroz što je novozaposleno 71 radnik, izvijestili su danas iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

‘Realizacijom EU projekata podiže se kvaliteta života stanovnika županije pa tako 88.113 stanovnika koristi izgrađenu, odnosno obnovljenu kanalizacijsku mrežu u dužini od 85 kilometara, a za 12.895 stanovnika županije je osigurana opskrba pitkom vodom kroz obnovljenu ili izgrađenu vodoopskrbnu mrežu’, piše u priopćenju.

Uz obnovu i jačanje postojeće infrastrukture značajni pomaci su učinjeni na području jačanja ljudskih potencijala zahvaljujući potporama iz EU fondova, čemu u prilog govori brojke od 2.349 korisnika svih mjera zapošljavanja i 965 korisnika mjera do 29 godina starosti.

‘U programima osposobljavanja i stjecanja vještina i izobrazbe financiranima iz EU sredstava sudjelovalo je 996 osoba, a 875 nezaposlenih je pristupilo daljnjoj edukaciji i osposobljavanju. Briga i podrška mladima u županiji vidi se kroz brojke od 104 učenika koji su primili stipendiju za školovanje u obrtničkim zanimanjima te 57 stipendija za školovanje u STEM području, uz 332 studenta kojima je osigurano mjesto u studentskom domu’, istaknuli su u resornom Ministarstvu.

Nadalje, na području županije, financirani sredstvima ESI fondova, kao najuspješniji se ističu projekti unapređenja i razvoja infrastrukture pa je tako uloženo 272 milijuna kuna za sustav vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Šibenik i 111,6 milijuna kuna za uspostavu sustava gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije – Bikarac – faza II, kao i 45 milijuna kuna za izgradnju zaobilaznice grada Vodica – 2. faza Također, u županiji je izdvojeno 13,8 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi te 10,1 milijuna kuna za unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, dok je u projekt zapošljavanja žena ‘Zaželi’ na području županije uloženo 45 milijuna kuna.

Šibensko-kninska županija nalazi se na šestom mjestu po ugovorenosti EU fondova prema broju stanovnika.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.