‘Aktualac’ je bio stvarno zanimljiv prije prekida! Krško u Docu, zašto vijećnici moraju čitati 740 stranica, priča o Kati i Faustu…

Kompletna oporba danas je prekinula ‘aktualac’ šibenskog Gradskog vijeća nakon što, prema njihovim tvrdnjama, nisu dobili pravo govora, a nisu ni poštovane demoratske procedure. Iako je predsjednik Gradskog vijeća Dragan Zlatović umjesto propisanog sata dao sat i pol vremena za pitanja…

I bilo je sve u najboljem redu dok na scenu nije stupio doktor Ivo Glavaš s liste Mosta. Požalio se on tako na govornici kako su ga kasno sinoć zvali šibenski poduzetnici, i to do 22 sata.

– Zvali su me jer misle da jedini ja mogu nešto promijeniti. ‘Ivo, učini nešto. Mi zapošljavamo, plaćamo komunalnu naknadu, doprinose…’, rekli su mi. Naime, dobili su nenormalne račune za smećarinu. Evo, na primjer, poduzetniku A je s prošlogodišnjih 15 tisuća kuna skočila smećarina na 30 tisuća kuna – počeo je doktor Glavaš.

Bilo koji grad u Hrvatskoj, od Varaždina do Belog Manastira ima isti problem, a to je prikupljanje otpada, rekao je Burić.

– To je zakon koji smo dužni svi poštovati u ovoj državi. Mi znamo koji poduzetnici trpaju svoje smeće u druge dijelove grada. Znamo svaku firmu koja ne poštuje zakon – uzvratio mu je Burić.

– Promašili ste ceo fudbal – uzviknuo je Glavaš.

– Izričem vam opomenu – uključio se Zlatović.

U tom trenutku je eksplodirao SDP-ovac Joško Šupe te se počeo derati…

-Imali smo prošle godine 50 posto skuplje smeće za Božić i Novu godinu. Hoćemo li i ove? Ne možemo za sve kriviti ljude – nije stajao Šupe te dovikivao da svi imaju pravo glasa.

Zlatović je u tom trenutku prekinuo sjednicu, a onda je krenula tirada iz klupa.

– Ne možete tako. Ovo nije demokracija. Ovo je nekultura – dovikivao je iz vijećničke klupe Hrastovac Nenad Samaržija Cincin.

I tada se oporba ujedinila i napustila sjednicu Gradskog vijeća…

48207403_10215134553651955_2338890922835574784_o

Dok jedni jedu, drugi ‘odlaze’ u Krško

A sve je počelo idilično, u demokratskim uzusima…

Prvo je Šupe pitao zašto je cijena Aglomeracije, na koju će se spojiti 98 posto kućanstava, skočila s 204 na 288 milijuna kuna i hoćemo li zbog toga, što će dio platiti Vodovod, zapravo dobiti više račune za vodu.

– Građevinski sektor je vrlo aktivan u Hrvatskoj i zato su cijene više, ali povećanja računa neće biti – rezolutan je bio Burić.

I onda je opet krenulo s famoznom dizalicom u Docu… Iris Ukić Kotarac s liste Stipe Petrine poručila je Buriću da šalje kontradiktorne informacije u vezi te dizalice…

– Primio sam ljude iz gradske četvrti Stari grad. Nije baš takva priča kao što pojedinci kažu. Popravak brodova je moguće obavljati u funkcionalnom dijelu, tamo gdje su luke za javni promet. Luke moraju biti na pomorskom dobru, ali na čestici zemlje nije upisano pomorsko dobro nego Grad Šibenik. Da bi se izdala koncesija, onda mora biti pomorsko dobro. Nije ni planirana dizalica na čestici. Zaključak je da se ne može izdati koncesija jer nije lučko područje, niti pomorsko dobro, nije planirano ni u detaljnom planu uređenja Pekovca. Grad će omogućiti građanima da održavaju svoje brodice, a to će od travnja biti moguće u Vrnaži – rekao je Burić.

– Dizalica ne radi zbog inspekcije, a ne zbog Grada Šibenika. Tamo ne može biti djelatnost popravljanja brodova, baca se koper, smeće… Ljudi koji to rade, oni su pod maskama. Tamo je plastika, mikroplastika, brušenje brodova. A na 10 metara imate Dolačane koji žive od turizma. Čovjek na obali obučen je kao da ulazi u nuklearnu centralu Krško – karikirao je Burić i pokazivao fotografije.

Ukić Kotarac nije bila zadovoljna odgovorom i usput je pitala Burića zašto se onda Grciću naplaćuje pravo korištenja prostora uz dizalicu.

48275314_10215134532091416_863802018685255680_o

Čak 740 stranica je morala pročitati…

Na scenu je stupila Ljubica Kardum iz HSU-a koja je u koaliciji sa SDP-om. Upitala je što je s Jadranskom bankom jer se spremaju otkazi, a 80 posto poslovnica će biti zatvoreno.  A onda je krenula s pohvalama na račun predsjednika Zlatovića, ali… Kako je moguće da ona ima pročitati 740 stranica za današnju sjednicu? Premda je sama rekla da prima 1270 kuna mjesečno za sudjelovanje u Gradskom vijeću?

– Kad pogledamo 45 točaka dnevnog reda, one nisu nabacane bez potrebe i temelja. Pola njih ide uz proračun grada šibenika. Tu su i točke koje su vezane uz komunalnu djelatnost jer je na snazi novi zakon o komunalnom gospodarstvu – pojasnio joj je Zlatović.

Burić ju je utješio rečenicom da je procijenjeno da će biti gotovi do domjenka u 14 sati.

– Tu je i donošenje plana i usklađivanje Podsolarskog jer je investitoru to jako bitno. Sami sebi lomimo noge i poskupljujemo investicije. Jadranska banka? Suvišno je pričati. I dalje funkcionira, ali došlo je do pripajanja jačem pravnom subjektu. O HPB-u. Nije jedina kojoj se to događa. To je tržišna utakmica – odgovorio je Burić.

ljubica kardum

Bajkoviti Dobra izvukao Katu i Fausta

Gradsko vijeće ima novog performera. Riječ je nezavisnom vijećniku s liste SDP-a Antonu Dobri koji je na vijeće došao u majici na dva lika – Kata i Faust, šibenska dica. Kako smo doznali, radi se o djeci iz šibenskih privatnih i javnih vrtića.

– Kata ima 30 milijuna kuna proračuna, a Faust ima pet milijuna kuna. Jesu li Kata i Faust isti u ovoj priči? Ne vodimo dovoljno brige o drugima, odnosno prvima. U gradskim dječjim vrtićima ima 950 djece, u privatnim 740 djece. Zašto je tolika razlika? 30 milijuna i pet milijuna kuna? Jede li Kata orade, kavijar, brancine, a Faust hrenovke i pohana jaja. Je li to diskriminacija djece i roditelja? Zašto nekoga više subvencioniramo, a nekoga manje – upitao se Dobra te pokazao pismo u kojem su mu se obratili roditelji djece koja idu u privatne vrtiće. Naposljetku je zamolio Burića da se sa 700 na 900 kuna poveća naknada za pomoć privatnim vrtićima.

Puno je nedostataka i činjenica koje Dobri nisu poznate, a Grad ima obvezu voditi brigu o gradskim vrtićima, to jest Kati i Faustu da budu smješteni suvremeno, počeo je odgovarati Burić.

– Imamo dvije vrtićke ustanove. Uguglajte koliko privatnih vrtića ima Velika Gorica – jedan, a Šibenik šest ili sedam. Grad nije radio kako treba. I zato ćemo primarno ulagati u gradske vrtiće s težnjom podizanja standarda. Gradnja vrtića u Crnici. Izmijestili smo vrtić jer je bio sigurnosno neadekvatan. Postoje jasni kriteriji za upis u gradske vrtiće, a u privatne se upisuje po principu profita – naglasio je Burić.

Dobra mu je uzvratio da pričaju o djeci, a ne o zgradama.

48169755_10215134543851710_6156286249549168640_o

Dva sata pauze pred domjenak

Svoju magiju ‘aktualcu’ dao je i Milorad Mišković Casper iz HSS-a. Ustvrdio je da treba srušiti zid i ono bezvezno zelenilo na ‘Starom Pazaru’ jer ne može neki prijevoznik dobiti 500 kuna kazne zato što je istovario robu za trgovine.

– Dobio sam potresno pismo na ‘Fejsu’, a ištracao me je jedan bivši branitelj kojemu je isključena voda. Nema novaca za platiti, a umire od raka. Abolirali smo najgore četnike u ratu, kriminalce, a njega osuđujemo na smrt. Ne možemo to napraviti – poručio je Casper.

– Dođite sutra kod mene u ured ujutro u 7 sati. Napravit ćemo nešto – rekao je Paško Rakić, šibenski dogradonačelnik.

– Ne možemo, u bolnici je – odvratio mu je Casper.

– Idemo u bolnicu odmah u 7 sati. Vidjet ćemo u čemu je problem i olakšati mu životnu borbu – rezolutan je bio Rakić.

Nakon toga je nastala gungula kad se dignuo doktor Glavaš, a Šupe zavikao da svatko ima pravo govora. Prekinut je ‘aktualac’, a vladajući su bez oporbe nastavili sjednicu i oko podne izglasali svih 45 točaka Dnevnog reda.

Vijećnici su, dakle, dobili puna dva sata pauze pred domjenak koji je na rasporedu u 14 sati.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.