Aktualac kao Čudo u Poskokovoj Dragi: Povratak Mihe Mioča i Vodovoda, a ni TEF nije zaboravljen

Nakon prošle maratonske sjednice Gradskog vijeća u kojima je bilo pregršt svakojakih pitanja, današnji aktualac je prošao prilično mirno. Vratile su se i stare teme, one kriminalne odgovornosti Mihe Mioča radi kupnje dionica Jadranske banke, ali i situacije s TEF-om.

Standardno, najžešća je bila Iris Ukić Kotarac koja je u ime Kluba vijećnika s liste Stipe Petrine ‘tukla’ po šibenskom kazalištu i Maji Trlaji. Jasno je poručila Trlaji kako je ona, odnosno njezina prekršajna prijava, ne zanima, već prekršajni nalog šibenskom kazalištu na iznos od 106 tisuća kuna.

– Još ste u svibnju 2015. godine uputili depešu u kojoj ste tražili od svih direktora i ravnatelja gradskih poduzeća i ustanova da vode transparentan rad u poslovanju. Kazalište, Vodovod i odvodnja, nema izvješća, nema onoga što javnost traži… Je li to bilo pro forme? Također, Maja Trlaja još nije odgovorila na moja pitanja… K tome, primljena je i na radno mjesto voditeljice MDF-a, a da nije imala aktivno znanje dva jezika – poručila je Ukić Kotarac Buriću.

On se nije dizao sa svoje stolice, ali zato jest Trlaja koja je obećala Petrininoj vijećnici dati odgovore na svih 28 pitanja koja je postavila, ali i na današnje 29.

– Iris sam već pozvala kod sebe, ali odgovore na pitanja će dobiti poštom. Već sam dala argumente zašto još uvijek nije dobila što je tražila – rekla je ravnateljica kazališta.

21686030_1666820143392250_1605281534990013948_n

Di su pare?

Naravno, kakvo bi to Gradsko vijeće bilo bez Mihe Mioča i Vodovoda, premda je, kako Ukić Kotarac kaže, politička šteta sanirana, ali nije ona poslovna.

– Hoćete li podnijeti tužbu za naknadu štete protiv Mihe Mioča i Vodovoda. Govorim o šteti koju je Grad Šibenik pretrpio zbog kupnje dionica Jadranske banke. Zatražila sam i od službenice za informiranje odgovor je li bilo stručne analize te investicije. Ako nije, hoćete li podignuti tužbu – zanimalo je Ukić Kotarac.

– Tko o čemu? O kriminalu oni koji se s time žele baviti. Priča o Vodovodu i Jadranskoj banci bila je pod kriminalnom istragom i odbačena je – nakon skoro sat vremena aktualca, dakle pri kraju, dignuo se šibenski gradonačelnik Željko Burić i odgovorio Petrininoj vijećnici. Naime, ovoga puta Burić je puštao svoje zamjenike i pročelnike da odgovaraju na pitanja dok je on više-manje opušteno pratio raspravu.

željko burić

Mileta ne zna treba li lijevo ili desno

Najzanimljiviji je u interpretaciji svog pitanja bio Branko Kronja, s liste Stipe Petrine, koji je veoma ugodno iznenađen izgradnjom POS-ovih stanova na Šubićevcu. Teatralno je, po predstavi Ante Tomića, taj slučaj nazvao Čudom u Poskokovoj Dragi.

– Imate hotel na rivi koji se gradi, a da ne smeta prometu. Kad vidite kako se to gradi, moram se osvrnuti na Poljanu. Gradnja će trajati više godina, ali građani još nisu svjesni što ih zapravo čeka. Moram se još osvrnuti i na petlju na Meterizama. Dogradonačelnik Mileta napominje da se poklonjenom konju ne gleda u zube, ali ona staza je idealna za karting – smatra Kronja.

Što se tiče Poljane, rok za otvaranje ponuda produžen je dva puta, a vrijednost projekta je 50 milijuna kuna. Gradnja će trajati 16 mjeseci, a ne tri godine, lakonski je objasnio Mileta.

– Gradi se u srcu grada Šibenika, na glavnom gradskom trgu. Ne postoje radovi tako osjetljivi, a da oko njih ne bude problema. Godinu i pol dana će se graditi, a nakon toga garaža stoji desecima godina. Razmislit ćemo o vašoj ideji staze za karting. U početku je bilo puno nervoze, a čak sam i ja nekad dobro razmislio trebam li lijevo ili desno – rekao je Mileta te podsjetio na rješenje čvora na Baldekinu. Mnogo ih je bilo protiv semafora, ali na kraju su se pokazali kao izvrsno rješenje.

Bivši HDZ-ov član koji je u Gradsko vijeće ušao na listi SDP-a, nezavisni Anton Dobra upitao je gradske oce što je s cestom na Žirju. Mileta mu je odgovorio i pojasnio probleme. Naime, Žirjani nisu htjeli asfaltiranih 800 metara ceste, već betoniranih. Dok je to pojašnjeno nadležnom ministarstvu, prošlo je vremena, ali krajem ovog mjeseca kreće gradnja ceste na Žirju.

mileta dobra

Što je s TEF-om?

SDP-ova udarna igla u prošlom, ali i ovom sazivu Gradskog vijeća, Joško Šupe, bio je neobično tih i smiren. Tek je zamolio Miletu da se postave zmije, odnosno usmjerivači prometa na Meterizama prije nego bude kasno, odnosno prije nego se dogodi prometna nesreća.

Ipak, nije mogao da se ne vrati na TEF. Naime, ta gradska tvrtka ide u financijsko restrukturiranje pa je upitao znači li to da je trebalo prihvatiti predstečajnu nagodbu.

– Ne znači – kratko je odgovarajući samo Šupi kazao Tihomir Paškov, pročelnik gradskog odjela za gospodarenje gradskom imovinom. Dodao je još nekoliko rečenica, ali ih je uputio prema Šupi pa ih novinari nisu čuli.

Ubacio se i direktor TEF-a Neven Baus koji je podsjetio Šupu da je prilikom pojave predstečajne nagodbe prevladavalo mišljenje da je ona jedino rješenje. Ispostavilo se kako bi ona bila manjkava, stoga nije prihvaćena.

šupe paškov

Nije Smokvica, ali je privatan otok

Otok Obonjan je iznajmljen i praktički je postao privatan otok, ustvrdio je Rikard Marenci s Petrinine liste, a zapitao se kako je moguće da neki ljudi tvrde kako je otok njihov.

– Da ste se malo bolje pripremili, pogledali Internet i katastar, vidjeli da je Grad Šibenik, izuzimajući pomorsko dobro, vlasnik otoka. Svatko može tvrditi da je vlasnik otoka, ali to treba dokazati na sudu. Privatni partner, odnosno koncesionar, ne traži niti može išta tražiti mimo ugovora – poručio je Paškov.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.