‘Aktualni sat’ trajat će točno sat vremena. Dokidanje demokracije ili konkretiziranje rasprave?

Vijećnička pitanja, odnosno kako ih uobičajeno vijećnici i novinari nazivaju ‘Aktualni sat’, trajat će najdulje sat vremena ako Gradsko vijeće ne odluči drugačije. Tako barem predlaže vladajući HDZ, a o tome će sljedeći tjedan raspravljati gradski vijećnici te će vjerojatno i izglasati izmjenu Poslovnika o radu Gradskog vijeća.

Riječ je zasigurno o odluci koju će mnogi pozdraviti, dok će oporba vjerojatno negodovati budući da baš u tom vremenu postavljaju najneugodnija pitanja. No, jako često se taj ‘aktualni sat’ pretvori u dva sata, ponekad i besmislenih pitanja, a dogodi se i to da vijećnici postavljaju pitanja koja su dio planiranog dnevnog reda Gradskog vijeća.

– Pa kad ću nego sad? Dok su novinari tu – bio je komentar jednog od vijećnika kada je na prijašnjoj sjednici bio upozoren da postavlja pitanje koje je dio točke.

Dakle, postavlja se vremensko ograničenje, što će pozdraviti i novinari jer je vrlo vjerojatno da će rasprava, kako pitanja, tako i odgovori, biti konstruktivniji i svrsishodniji. Naime, ponekad se, posebice u ovom sazivu Gradskog vijeća, znaju čuti uzdasi na pitanja, a nije rijetkost da vijećnici na ‘aktualcu’ pitaju ono što je od njihovog interesa. A ne od javnog…

Sjetimo se samo (ne)razvrstanih cesta u Crnici.

Nadalje, vijećnici znaju doći nepripremljeni na sjednice i postave pitanje o kojem se već raspravljalo. Također, sa smanjenim vremenskim rokom možda će biti izbjegnuta ‘pitanja radi pitanja’, odnosno oni upiti koji neki postavljaju da bi pokazali kako ne primaju za ništa oko 1.200 kuna mjesečno za sudjelovanje (rad) u Gradskom vijeću.

Činjenica je da se debelo prije izbora ‘aktualac’ pretvara u predizbornu kampanju jer, praktički, to je javnosti najzanimljiviji dio Gradskog vijeća koje je, iako je pomalo u doba brzih tehnologija izgubilo na važnosti, i dalje glavna politička arena. Na jednom mjestu se oči u oči, pred novinarima, nalaze politički oponenti.

No, ‘skraćivanje’ aktualca može kriti i zamku jer vladajući u tom ograničenom vremenskom roku mogu praktički ne dozvoliti oporbi da postavlja pitanja. Kako? Naručenim pitanjima, i dugim odgovorima, kojima mogu ispuniti cijelih sat vremena. Naime, predsjednik Gradskog vijeća pitanja prima po redoslijedu prijava…

Prvi test će biti kada vladajuća većina prihvati Poslovnik, a situacija će se naposljetku iskristalizirati u predizbornom razdoblju.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.