Bageri počeli s kopanjem rupe duboke 13 metara. Za 500 dana Poljana će biti vraćena Šibenčanima

Bageri danas počinju s kopanjem 13-metarske rupe na Poljani u kojoj bi, prema planovima, za 18 mjeseci trebala biti smještena podzemna garaža na tri etaže vrijedna nešto manje od pedesetak milijuna kuna. Na površini će biti preuređen glavni gradski trg bez automobila, a kroz pet do osam mjeseci bi trebala biti gotova prva faza radova, odnosno iskopana rupa.

– Današnjim danom počinju radovi na Poljani. Govorimo o projektu podzemnih garaža s 256 parkirnih mjesta, a investitor je Gradski parking. Također, riječ je i o uređenju centralnog trga, to jest vraćanju trga građanima koji će financirati Grad Šibenik. Očekivani rok trajanja radova je oko 500 dana, odnosno 18 mjeseci. Projekt je zahtjevan za gradsku upravu, Gradski parking, ali i za sve Šibenčane – poručio je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Dodao je kako će biti potrebna suradnja svih subjekata u gradu te da je njegova administracija otvorena za sve primjedbe.

– Čitao sam komentare i strahove trgovaca i vlasnika ugostiteljskih objekata koji su se pojavili i prije početka gradnje. Malo mi nije jasno jer je njihova ponuda orijentirana sezonskom karakteru, odnosno prema gostima, a ne prema domicilnom stanovništvu. Nije tajna da mnogi Šibenčani kupuju robu izvan grada Šibenika. Zajedničkom suradnjom nastojat ćemo da šteta prodavača u staroj gradskoj jezgri bude što manja – istaknuo je Burić uz opasku da jedva čeka vidjeti dan kako će izgledati sastanak novinara i njega nakon otprilike 18 mjeseci.

Direktoru Gradskog parkinga Goranu Bulatu izuzetno je drago što je počeo projekt Poljane koji je posljedica turističkog razvoja Šibenika.

– Sve je veći broj dolazaka turista u grad, a i nemogućnost Šibenčana da pronađu mjesto. Smatram ipak da je ono najvažnije to da se Šibenčanima vrati centralni gradski trg. Ovdje je bitno apelirati na građane da imaju strpljenja jer će ono što se napravi biti krucijalno važno za nas sve. Ovo je činjenica iza koje nas čeka bolja i svjetlija budućnost – rekao je Bulat.

IMG_2911

Riječ je o zahtjevnom i teškom projektu, naglasio je Joško Galić iz tvrtke Lavčević koja je s partnerima izvođač radova.

– Ovdje je 500 dana predviđen rok trajanja, a ne znamo koliko će zaista biti tvrd kamen. Danas počinjemo s pripremnim radovima koji su dosta zahtjevni jer treba u centru grada organizirati gradilište, prateći konzervatore i arheologe. Ne znam koliko će nam trebati da iskopamo rupu duboku 13 metara. Mogli bismo za pet mjeseci, ali možda ću biti sretan ako iskopamo za osam. Ovdje je šibenska tvrda stina – kazao je novinarima Galić.

Radovi tijekom sezone neće biti prekinuti, ubacio se gradonačelnik Burića nakon novinarskog pitanja.

– Nema smisla prekidati radove u sezoni. U gradsku jezgru se može doći na stotine drugih načina, a ne samo preko Poljane. Ljudi će se naviknuti na radove – istaknuo je Burić.

Što se tiče privremene regulacije prometa, ona traka od kazališta koja ide prema obali bit će zatvorena jer će biti dio gradilišta, objasnio je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

– Isto tako će se ostale trake preregulirati na način da će cestovne trake biti prenamijenjene za sve smjerove. S druge strane, pješački promet preko Poljane neće biti moguć, već će biti preusmjeravan na Perivoj Roberta Visianija, između dvije etaže i preko Ulice kralja Zvonimira – zaključio je dogradonačelnik.

IMG_2906

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.