Bageri uskoro stižu na Tanaju, ali odašiljač neće dirati

Do kraja mjeseca konačno bi mogao biti gotov troškovnik za tvrđavu sv. Ivana, što znači da bi uskoro mogla početi i gradnja. Naime, nakon što bude gotov troškovnik, to znači da se može objaviti javni natječaj za izvođača radova na tvrđavi, što je još jedan korak naprijed u obnovi treće šibenske tvrđave, doznajemo od gradskog pročelnika za gospodarstvo Matije Bumbaka.

– Sukladno arheološkim nalazima, imali smo ugovorene izmjene projekta s projektantom. Upravo s njime i peglamo troškovnik da bismo mogli objaviti javnu nabavu za izvođača radova. Arheološki radovi, koje smo dosada imali, bili su predviđeni u dinamici radova, ali trebalo je odraditi još dosta sitnih stvari da bismo došli do troškovnika – istaknuo je Bumbak.

Što se tiče odašiljača na tvrđavi, pročelnik za gospodarstvo otkriva kako će on vjerojatno ostati na sadašnjoj poziciji.

– Dobili smo elaborat koji su napravili Odašiljači i veze. Oni su utvrdili da se odašiljač može izmijestiti na dvije nove lokacije uz jačanje jedne postojeće, no to bi nas koštalo sedam ili osam milijuna kuna. Naravno, mislim na Grad – objasnio je Bumbak.

Time, kaže, ne bi dobili ništa bolje rješenje. Razgovori zato i teku u smjeru da se zakamuflira donji dio odašiljača, smanji broj antena i djelomično ga se vizualno sakrije.

Cijeli projekt trebao bi biti gotov do jeseni 2019. godine, a obnova tvrđave vrijedna je oko 50 milijuna kuna. Europa će ga sufinancirati s 42 milijuna kuna, dok će ostatak novca sufinancirati Grad Šibenik. Riječ je, inače, o najvećem iznosu EU novca koji je stigao u Šibenik.

Podsjetimo, rekonstrukcija tvrđave sv. Ivana, ukupne površine 13009 metara kvadratnih, predviđa obnovu bedema, inovativne sadržaje, atrakcije i proizvode koji će se pružati posjetiteljima.

U podnožju sjevernih obrambenih bedema, poznatom kao ‘kliješta’, posjetitelji će moći uživati u gastro-vizualnom konceptu. Revolucionarna tehnika 3D video mappinga na zidinama tvrđave  prikazivat će  različite sadržaje, stvarajući dodatne dimenzije, optičke iluzije i dojam kretanja statičnih objekata, što će posjetiteljima pružiti nezaboravan doživljaj.

Na tvrđavi svetog Ivana smjestit će se i povijesni plato i Edukativni kampus opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima unutar zidina tvrđave, koji će doprinijeti smanjenju sezonalnosti i produljenju boravka posjetitelja, osiguravajući kvalitetan smještaj s pratećim tematskim programima.

Obnovom tvrđave sv. Ivana razvit će se sadržaj visoke dodane vrijednosti i unaprijediti strateško upravljanje kulturnom baštinom što će pomoći pozicioniranju Šibenika kao kulturno-turističke atrakcije temeljene na inovativnim rješenjima i uspješnom spajanju tradicije i najmodernije tehnologije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.