‘Bijela smrt’ svakodnevno je za stolom, a da toga niste ni svjesni. Evo kako je zaustaviti

<> on September 5, 2012 in Berlin, Germany.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je prehrambene smjernice koje se odnose na smanjenje unosa soli, šećera i trans masnih kiselina u organizam.

Smanjeni unos soli u organizam, poznate i pod nazivom ‘bijela smrt’, izravno je povezan sa smanjenjem mogućnosti razvoja visokog krvnog tlaka, a time i srčanožilnih bolesti u odrasloj dobi.

– Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije iz 2012. godine, ciljne vrijednosti u programu smanjenja prekomjernog unosa kuhinjske soli su 5 grama dnevno za opću populaciju, a za djecu i trudnice i manje. Osobe s određenim zdravstvenim problemima kao što su visoki krvni tlak, bolesti bubrega i srčanožilne bolesti mogu imati značajne koristi od prehrane koja ima smanjen udio soli. Niži unos soli kroz hranu povezan je i s drugim zdravstvenim dobrobitima, uključujući i smanjenje rizika od bubrežnih kamenaca i osteoporoze, piše u izvješću WHO-a.

Začini su, zato, odlična zamjena za sol u svakodnevnoj pripremi hrane. Biranjem svježeg začinskog bilja, mješavine suhih začina bez soli, soka od limuna, ocat s različitim začinskim biljem može biti dobra alternativa soljenki. Isto tako, odabir namirnica sa smanjenim unosom soli utječe na količinu soli koju čovjek dnevno unosi u organizam te je iz tog razloga važno obratiti pažnju na proizvode koje kupuje i dati prednost onima koji sadrže smanjenu količinu soli.

Naučite članove obitelji na okus hrane prije dodavanja soli. Kuhajte s vrlo malo soli i s puno začina, jer uvijek možete dodati sol, ali ju iz jela ne možete oduzeti. Jedna čajna žličica sadrži otprilike 5 grama solim, a umjesto soli mogu se koristiti drugi začini i začinsko bilje poput origana, metvice, bosiljka, ružmarina, lovora, vlasca, kajenskog papra, đumbira, kurkume, crvene paprike, currya ili cimeta. Za početak kombinirajte sol s biljnim začinima te postupno smanjujte količinu soli u hrani, preporuča WHO.

Lovor tako kombinirajte s varivima s mesom i povrćem, grahoricama, mahunarkama i za temeljce, ružmarin za svinjetinu, ribu, piletinu, mahunarke i marinade, origano, kadulju, kim i timijan za mesa i umake, kao i curry, đumbir, kurkuma i kajenski papar. S koprom začinite salatu i napravite umak ili marinadu, a kardamomom začinite voće i dodajte aromu kolačima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.