Biološke raznolikosti Krke upoznalo 300 studenata iz čak 18 zemalja

Nacionalni park ‘Krka’ je, tijekom lipnja i srpnja, bio domaćin za čak 300 studenata sa prestižnih stranih sveučilišta iz čak 18 zemalja, koji su sudjelovali u programu istraživanja biološke raznolikosti. Cilj programa je pružanje studentima s različitih svjetskih sveučilišta i visokih škola mogućnost održavanja prirodoslovne prakse kroz terenski rad.

OPWALL 3

Studenti imaju na raspolaganju znanstveno-istraživačke kampove na petnaest najljepših prirodnih lokaliteta diljem svijeta. U društvu tropskih rajeva kao što su Peru, Honduras, Tajland i drugi, od 2017. se nalazi i Hrvatska.  Boraveći po tjedan dana u svakom parku studenti su sudjelovali u različitim istraživačkim grupama pa su tako na Krki proučavali ribe, gmazove, ptice, leptire, sisavce i špilje.

OPWALL 1

Studenti dobivaju praktično znanje i iskustvo za svoje daljnje karijere u zaštiti prirode, znanstvenici dobivaju mogućnost za financiranje fundamentalnih istraživanja, a NP ‘Krka’ dobiva precizno i planski prikupljene podatke o cjelokupnosti istraživanih ekosustava.

OPWALL 2

Međunarodni kamp je organiziran u suradnji tvrtke BIOTA koja djeluje kao gospodarski subjekt Hrvatskog instituta za biološku raznolikost i britanske tvrtke Operation Wallacea Ltd prestižnog Oxfordskog sveučilišta.

 

BIOTA je za potrebe ovog projekta razvila i aplikaciju za pametne telefone Android i iOS s pomoću koje svaki sudionik, izravno na terenu, može unositi podatke. Ti podaci trenutno postaju vidljivi i svima ostalima.

 

Specifični ciljevi istraživanja u Nacionalnom parku ‘Krka’ bili su određivanje broja sisavaca a posebno čagljeva, lisica i vukova, određivanje utjecaja visine kanjona na zajednice ptica i gmazova, određivanje biološke raznolikosti u špiljama i određivanje zajednica riba i njihovih staništa specifičnima za područje Krke. Veći dio istraživanja odvijao se na području nepristupačnih i netaknutih dijelova kanjona rijeke Krke od jezera Brljan do Roškoga slapa.

 

Studenti i njihovi mentori napuštaju ‘Krka’ u srijedu, 2. kolovoza nakon dva mjeseca intenzivnih radova. Zahvaljujemo im na uloženom trudu i požrtvovnosti kojima su, vjerujemo, doprinijeli razvoju znanstvenih istraživanja prirodnih fenomena Krke.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.